Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

«Η Παγκόσμια Ποντιακή Νεολαία είναι το πρόσωπο και το ονοματεπώνυμο της Ενότητας»

«Η Παγκόσμια Ποντιακή Νεολαία είναι το πρόσωπο και το ονοματεπώνυμο της Ενότητας»
«Η Παγκόσμια Ποντιακή Νεολαία είναι το πρόσωπο και το ονοματεπώνυμο της Ενότητας»

Τον Ποντιακό Ελληνισμό της Γερμανίας, με αφορμή το 36ο Φεστιβάλ ποντιακής παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λουντβιγκσχάφεν της περιοχής του Μανχάϊμ, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, καλεσμένος της ΟΣΕΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης).

«Πανευρωπαϊκή Ποντιακή Αμφικτιονία» και «Πανευρωπαϊκό Ποτάμι Ποντιακής Νεολαίας» χαρακτήρισε στην ομιλία του ο κ. Τριανταφυλλίδης το αντάμωμα τριών χιλιάδων εκπροσώπων ποντιακών σωματείων από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους νέες και νέοι τίμησαν την ελληνική τους καταγωγή και την εθνική τους ταυτότητα, με χορούς, τραγούδια, ποντιακά φαγητά και συζητήσεις για την παγκόσμια προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό αναφέρθηκε στον ιστορικό αξιακό κώδικα των Ελλήνων του Πόντου, υπογραμμίζοντας τα εξής: « Αυτή η «ανέσβηγος αροθυμία», δηλαδή η άσβεστη, η αναπαλλοτρίωτη πεθυμιά και νοσταλγία της πατρίδας είναι η κινητήρια δύναμή μας, για να μπορούμε να ανοίγουμε δρόμους, με απόλυτο σεβασμό στον αξιακό μας κώδικα.

«Η Παγκόσμια Ποντιακή Νεολαία είναι το πρόσωπο και το ονοματεπώνυμο της Ενότητας».

Ποιος είναι αυτός ο αξιακός μας κώδικας;

- Πρώτα-πρώτα η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες γιατί οι δικοί μας, οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας γνώρισαν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Γι’ αυτό εμείς πρωτοστατούμε σε κάθε τέτοια εκδήλωση.

- Πρωταγωνιστούμε στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ατομικές ελευθερίες, ανεξάρτητα από χρώμα, καταγωγή, θρησκεία. Γιατί τους δικούς μας θέλησαν να τους σβήσουν από τον χάρτη, γιατί ήταν Έλληνες, Ρωμιοί.

- Είμαστε πρωταγωνιστές στη μάχη κατά του φασισμού, του ναζισμού, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Γιατί;

Γιατί γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι εμπνευστές και σχεδιαστές της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού».