Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Με επιτυχία η εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Κορινό

Με επιτυχία η εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Κορινό
Με επιτυχία η εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Κορινό

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων και του Κεμαλισμού από τον Αιδεσιμότατο Σειταρίδη Χρήστο με συλλειτουργό τον εκ Σερβίας πατέρα Θεοφύλακτο.

Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κορινού, μετά από σύντομη ομιλία-καλωσόρισμα του προέδρου Σπύρου Συρανίδη Σπύρου, ο ομιλητής Σάββας Καλεντερίδης στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, με θέμα «Οδεύοντας στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Ιστορικό - Στρατηγική – Προοπτικές» ανέλυσε την, βάσει οργανωμένου σχεδίου, εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου (Εκτοπίσεις - Τάγματα Εργασίας – Λεηλασίες – Διώξεις – Εμπρησμοί - Απαγχονισμοί – Φρικαλεότητες του Τοπάλ Οσμάν).


Καυτηρίασε την επίσημη Ελληνική πολιτική λήθης (Δεν θα θυμάστε – Δεν θα μιλάτε), ανέπτυξε την μεθόδευση και τον σχεδιασμό των Αρμενίων για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας τους και πρότεινε να επιδιώξουμε όλοι μαζί (Πόντιοι – Μικρασιάτες – Θρακιώτες) την αναγνώριση της Γενοκτονίας του προσφυγικού Ελληνισμού συνολικά.

Συγκίνηση και έντονα συναισθήματα κατέκλυσαν την αίθουσα στην αφήγηση της «Σφαγής των νηπίων της Σάντας» με ποντιακά μοιρολόγια να θρηνούν σπαρακτικά ερμηνευμένα και επενδυμένα μουσικά από 16 νέους φερέλπιδες λυράρηδες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αιδεσιμότατος Χρήστος Σειταρίδης, η πρόεδρός της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου, εκπρόσωποι όλων των Πολιτιστικών Φορέων του Κορινού, καθώς και εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Π. Ελευθεροχωρίου, του Ποντιακού Συλλόγου Μακρυγιάλου «Ο Πόντος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούκου και της Ποντιακής Θεατρικής Πιερίας.