Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Σε συγκινητικό κλίμα η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ζερβοχώρι Ημαθίας

Σε συγκινητικό κλίμα η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ζερβοχώρι Ημαθίας
Σε συγκινητικό κλίμα η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ζερβοχώρι Ημαθίας

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου 2017 στο μνημείο των Ποντίων, στην κεντρική πλατεία του Άνω Ζερβοχωρίου, η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντιακά Νιάτα. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Καλεντερίδης Σάββας, πρώην αντισυνταγματάρχης Ε.Σ., ο οποίος καθήλωσε το πλήθος με την εμπεριστατωμένη ομιλία του.

Την επιμνημόσυνη δέηση για τη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τέλεσε ο πάτερ Αρσένιος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταμπολίδης Γιώργος και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης Νίκος απεύθυναν έναν σύντομα χαιρετισμό. Ακολούθησαν τραγούδια-μοιρολόγια από την Πένυ Σταμπολίδου, το Θόδωρο Φωστηρόπουλο, το Παπαδόπουλο Ηλία και τη Βάσω Σταμπολίδου. Η καλομάνα, Ευγνωσία Αραπίδου και η εγγονή, Λιοτάκη Βάσω, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στη βάρβαρη πραγματικότητα του ξεριζωμού και της γενοκτονίας, γεμίζοντας δάκρυα τα μάτια όλων, ερμηνεύοντας ένα κομμάτι από το συγγραφικό έργο του αείμνηστου Φωτιάδη Γεώργιου που άφησε ως κληρονομιά. Ελάχιστος φόρος τιμής δόθηκε στους αντάρτες του Πόντου, χορεύοντας το χορό Σέρρα τα παιδιά του συλλόγου.


Παρευρέθησαν στην εκδήλωση, ο βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπυλος Απόστολος, η κ. Καλλιάνη Κυριακή εκπρόσωπος της κ. Καρασαρλίδου Φρόσω βουλευτή Ημαθίας, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης Νίκος, ο Αντιδήμαρχος Δάγγας Στέλιος, η Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Λαζαρίδου Δέσποινα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γαϊτανίδης Θεόδωρος, Αραμπατζή Στέλλα, Μπαλτατζίδου Δώρα, Τσαγκαλίδου Νόπη, Βασιλείου Γιώργος, ο Διοικητής της Β’ Μοίρας κ. Κούτελης Νίκος, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Νάουσας κ. Παλαμούτης Νίκος, ο πολιτευτής κ. Μπαρτζώκας Αναστάσιος, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Τσαλλίλη Χριστίνα, Σπαθόπουλος Ευθύμιος, Πρόϊος Χρήστος, Σιδηρόπουλος Δημήτρης, ο ιστορικός κ. Παναγιωτίδης Γεώργιος, ο κ. Τρίγκας Νικόλαος και ο κ. Τσιπλακίδης Χάρης Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, αντίστοιχα, της ένωσης απόστρατων αστυνομικών Ν.Ημαθίας.

Στην εκδήλωση μνήμης ήταν επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Αριστοτέλης» Νέας Νικομήδειας, «Τα Ανθέμια» Λευκαδίων, ο Αύλλογος Κάμπου, ο Σύλλογος Μίεζα Κοπανού, η Εύξεινος Λέσχη Βεροίας, η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας και ο Σύλλογος αιμοδοτών Χαρίεσσας.

Το Δ.Σ. του συλλόγου Ποντιακά Νιάτα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Κυριάκο Καραγκιοζίδη που προσέφερε μία ποντιακή λύρα, κατασκευασμένη από τον ίδιο, ως ένα μικρό δώρο για τον κ. Καλεντερίδη Σάββα, τον Ιωακειμίδη Παναγιώτη ο οποίος ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης και την κα. Σοφία Συμεωνίδου για τη σημαντική και συνεχή βοήθεια στο σύλλογο.