Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Σκίτσαραν στα Ποντιακά στην Καβάλα

Σκίτσαραν στα Ποντιακά στην Καβάλα
Σκίτσαραν στα Ποντιακά στην Καβάλα

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας παρουσίασε το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, το πρώτο και μοναδικό βιβλίο εκμάθησης σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο «Βήμαν Βήμαν Μαθαίματα για σκεδίασμαν», του Πόντιου σκιτσογράφου, Δημήτρη Νικολαΐδη. Η παρουσίαση έγινε, στην αίθουσα του Ομίλου στην Καβάλα ενώ για το βιβλίο και το έργο του σκιτσογράφου μίλησε ο Φωκίων Φουντουκίδης (εκδότης-δημοσιογράφος).

Στην παρουσίαση εκτός από τους γονείς και φίλους του σκίτσου, παραβρέθηκαν πάρα πολλά παιδιά του Ομίλου για να γνωρίσουν και να σκιτσάρουν παρέα με τον καλλιτέχνη. Ο δημοσιογράφος και εκδότης Φωκίων Φουντουκίδης μίλησε για την ποντιακή διάλεκτο και στη συνέχεια ο σκιτσογράφος έδειξε με απλές γραμμές τον τρόπο, την σκέψη και την διαδικασία  του σκίτσου, σε συνδυασμό με τα βιβλία - εγχειρίδια του σκίτσου. Επίσης συνδύασαν μαζί το "Καρέ καρέ μαθήματα σκίτσου Νο1" με το "Βήμα βήμα για σκεδίασμαν", δύο βιβλία ίδια, με την μόνη διαφορά ότι το πρώτο είναι στην Νεοελληνική και το δεύτερο στην Ποντιακή και ταυτόχρονα σκιτσάρανε, δηλαδή συνδύασαν δύο πράγματα την εκμάθηση της ποντιακής σε συνδυασμό με την εκμάθηση του σκίτσου.

Τέλος τα παιδιά σκιτσάρανε και έκαναν την δική τους 1η έκθεση σκίτσου στον όμιλο Ποντίων Χορευτών Καβάλας.


Το βιβλίο «Βήμαν Βήμαν Μαθαίματα για σκεδίασμαν», είναι το μοναδικό με θέμα την τέχνη του σκίτσου, που αναλύει την τεχνική του σκίτσου στη Ποντιακή διάλεκτο. Με αυτό τον τρόπο, ο σκιτσογράφος (Ποντιακής καταγωγής, Σάντα-Τραπεζούντα), θέλει μέσα από τις γραμμές του σκίτσου, να διασώσει την Ποντιακή διάλεκτο, από την πλευρά του σκίτσου. Έτσι, λέξεις και ορολογίες καθαρά που αφορούν αυτή την υπέροχη τέχνη, αποδίδονται στην Ποντιακή διάλεκτο. Τα παιδιά, ταυτόχρονα, διδάσκονται το σκίτσο, αλλά και μαθαίνουν την Ποντιακή διάλεκτο.

Το βιβλίο-εγχειρίδιο, είναι συνέπεια της σειράς «Καρέ Καρέ Σκίτσου», που έχει εκδώσει ο καλλιτέχνης έως σήμερα. Τα βιβλία της σειράς είναι τα πρώτα από Έλληνα σκιτσογράφο, που παρουσιάζουν αναλυτικά την τέχνη του σκίτσου. Ο σκιτσογράφος, για 5η χρονιά, παρουσιάζει την εκπομπή «Καρέ Καρέ» στην τηλεόραση, μία εκπομπή που είναι βασισμένη στα βιβλία και παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα σε 12 τηλεοπτικούς σταθμούς.