Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Χρ. Μαυρίδου: "Δεν ξεχνάμε, δεν σωπαίνουμε, ζητάμε διεθνή αναγνώριση"

Χρ. Μαυρίδου: "Δεν ξεχνάμε, δεν σωπαίνουμε, ζητάμε διεθνή αναγνώριση"
Χρ. Μαυρίδου: "Δεν ξεχνάμε, δεν σωπαίνουμε, ζητάμε διεθνή αναγνώριση"

του Διονύση Βοργιά

"Διατρανώνουμε ότι δεν ξεχνούμε, δεν σωπαίνουμε! Ο γενοκτόνος έχει σαν στόχο να μην θυμόμαστε και να σωπαίνουμε. Εμείς δεν σωπαίνουμε, αντίθετα είμαστε εδώ και μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές την φλόγα και την ανάγκη να διατρανώσουμε το αίτημα για διεθνή αναγνώριση και μαζί με αυτούς να φτιάξουμε μια ανθρωπότητα καλύτερη", μας τονίζει η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου η Κερασούντα και το Γαρς και εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου. 

Εκεί την συναντάμε, μαζί με πλήθος κόσμου, Ποντίων και μη, στην κατάθεση στεφάνων, που πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά στην Κομοτηνή, με αφορμή την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε στον ανδριάντα του μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικής μνήμης όπως επιτάσσει η μέρα. Στεφάνι κατέθεσαν όλοι οι σύλλογοι Ποντίων της περιοχής, αλλά και θεσμικοί, μεταξύ τους ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. 


"Τα ποντιακά σωματεία νομού Ροδόπης, αφού διατρανώσαμε το αίτημά μας για διεθνή αναγνώριση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με την Παμποντιακή Ομοσπονδία, σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα θύματα. Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική από τον γενοκτόνο. Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι, όλοι μαζί προσπαθούμε και νομίζω πως έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα στο κομμάτι της διεθνούς αναγνώρισης. Μαθαίνουμε στις επόμενες γενιές να μην ξεχνούν. Είμαστε και θα συνεχίζουμε να είμαστε εδώ, όσο η ανθρωπότητα κινδυνεύει από γενοκτονίες", εξηγεί η Χρύσα Μαυρίδου για την κατάθεση στεφάνων. 


Είχε προηγηθεί, στις 8:00 επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο του ηρώου, παρουσία αρχών με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της ΧΧΙ ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ, και στις 10:30 επιμνημόσυνη δέηση στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, αλλά και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Το βράδυ, και μετά την κατάθεση στεφάνων, που έγινε στις 11:00, πραγματοποιήθηκε η υποστολή της σημαίας στον χώρο του ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ. 

Πηγή: Χρόνος