Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Με χορούς από τον Πόντο θα κυκλώσουν για δεύτερη φορά την πλατεία της Χίου

Με χορούς από τον Πόντο θα κυκλώσουν για δεύτερη φορά την πλατεία της Χίου
Με χορούς από τον Πόντο θα κυκλώσουν για δεύτερη φορά την πλατεία της Χίου

Ετοιμάζεται ο Σύλλογος Ποντίων Χίου για την 2η Γιορτή Ποντιακού Μαχαλά, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 στις 20.30 στην πλατεία Χίου.

Σκοπός του Συλλόγου είναι να βαφτίζουν μια φορά το χρόνο την πλατεία Βουνακίου «Ποντιακό μαχαλά».

Συμβολισμός

Θα συγκεντρωθούν στην Απλωταριά, θα παρελάσουν με συντεταγμένη πορεία, αρχικά θα οδηγηθούν στον κήπο και από εκεί θα καταλήξουν στο σιντριβάνι της πλατείας. Θα το κυκλώσουν και θα χορέψουν γύρω του σκοπούς του Πόντου σε κλειστό κύκλο, όπως έκαναν παλιά στους μαχαλάδες της πατρίδας τους.

«Κλείνοντας τον κύκλο ξορκίζουμε το κακό», μας εξηγεί ο Σαράντος Κωστίδης.

Συμμετοχές

Φέτος έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων «Αρμονία», «Δεσμός του Φραγκομαχαλά», Χαλκειούς, Λαγκάδας και Νηρηίδες.

Την επιμέλεια των χορών θα έχει ο ίδιος. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και έκθεση παρουσίασης προϊόντων από τοπικές επιχειρήσεις.

Στην παρέλαση και το χορό θα συμμετάσχουν 150 χορευτές.

Πέρυσι

Στην 1η γιορτή  συμμετείχαν η Αρμονία, ο ΜΕΟΘ, οι Νηριήδες και παρουσιάστηκε Φεστιβάλ γευσιγνωσίας.

«Παρουσιάσαμε διάφορα ποιοτικά εδέσματα από τις τοπικές επιχειρήσεις της Άννας Στρατάκια και της Σμαράγδας με τα χερίσια μακαρόνια. Σεφ ήταν η διακεκριμένη στο Ποντιακό στοιχείο Ελένη Τομπουλίδου. Έγινε σύγκριση κοινών γεύσεων και όλα εξελίχθηκαν ιδανικά».

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και η προθυμία των άλλων συλλόγων να συνεργαστούν έδωσαν το δικαίωμα στο Σύλλογο Ποντίων να οραματίζεται τη συνέχιση της δράσης και τη μετατροπή της σε θεσμό.

«Θέλουμε να την καθιερώσουμε. Ο κόσμος είναι δεκτικός και η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει, δεν της ζητάμε πολλά», επισημαίνει.

 Όπως πάντα δηλώνει και είναι αισιόδοξος, εργασιομανής και τελειομανής, δουλεύει με πάθος και αποδοτικά. Δεν ξεχνά να ευχαριστεί όλους όσους στηρίζουν τις δράσεις του Συλλόγου και ιδιαίτερα τα όμορα σωματεία που συμμετέχουν και τις τοπικές επιχειρήσεις.

«Κλείνουμε τη σεζόν με αυτή τη δράση και ανανεώνουμε το ραντεβού με τα μέλη μας το Σεπτέμβρη με ανανεωμένα προγράμματα και διάθεση», προαναγγέλλει ο Σαρ. Κωστίδης.

Συνολική αποτίμηση

Κάνοντας μια «σούμα» της δράσης του Συλλόγου στα τρία χρόνια της ζωής του τονίζει ότι η φετινή είναι η τρίτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουν, μετά την υποδοχή του Ιερού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, τις επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία και την 1η Γιορτή Ποντιακού μαχαλά.

Πηγή: Πολίτης