Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Αυστραλία - Θρυλόριο πολλές μνήμες δρόμος

Αυστραλία - Θρυλόριο πολλές μνήμες δρόμος
Αυστραλία - Θρυλόριο πολλές μνήμες δρόμος

του Διονύση Βοργιά

Από την Αυστραλία κατέφτασαν στο Θρυλόριο οι απόγονοι του George Treloar, προκειμένου να δουν "σάρκα κι οστά" το χωριό που φέρει το όνομα του πατέρα τους και να διατρανώσουν πως η σύνδεση μεταξύ τους θα παραμένει από γενιά σε γενιά. 

Προσκεκλημένοι από την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου, ο γιος David Triloar, οι κόρες του Rebecca και Penelope, και τα τρία εγγόνια του, όλοι μαζί παρακολούθησαν τα δρώμενα του χωριού, στο πλαίσιο των πολυήμερων γιορτών Αγίας Μαρίνας. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο του 3ου έτους ποντιακής γαστρονομίας, βραβεύτηκαν για την προσφορά του γένους Treloar, διαμέσου του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, με τον οποίο αντάλλαξαν ιστορικά αναμνηστικά. 

Αυστραλία - Θρυλόριο πολλές μνήμες δρόμος

"Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για την πρόσκληση που μου κάνατε και πως βρίσκομαι στο Θρυλόριο, που είναι ένα από τα ποντιακά χωριά που πέρασε ο πατέρας μου. Είναι ιδιαίτερη τιμή που το χωριό φέρνει το όνομα του πατέρα μου, με μια μικρή τροποποίηση γιατί αν το μεταφράζαμε κατευθείαν το Τρελόαρ, θα το κάναμε ...Τρελός. Άρα οι άνθρωποι αποφάσισαν το όνομα Θρυλόριο", εξηγεί αναφορικά με τις καταβολές του ονόματος ο David και μιλάει με κολακευτικά λόγια για τους κατοίκους της περιοχής, εξηγώντας ότι "είναι άνθρωποι ιδιαίτεροι και πάρα πολύ φιλόξενοι προς εμάς. Κι εμείς είμαστε πολύ περήφανοι για το ρόλο που διετέλεσε ο πατέρας μας, μόλις σε δυο χρόνια στην περιοχή".

Αναφορικά με τα τοπικά εδέσματα προσθέτει ότι "αγαπάμε την ποντιακή γαστρονομία, αν και δεν είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε αυτή", ενώ για το σχεδόν σύσσωμο παρόν του γένους του, στο Θρυλόριο, τονίζει πως "η νέα γενιά είναι μαζί μου και θα διατηρήσει τους δεσμούς με τη νέα γενιά του Θρυλορίου". Με αυτή την ατάκα μας συστήνει και τις δυο κόρες του, Rebecca και Penelope.

Αυστραλία - Θρυλόριο πολλές μνήμες δρόμος

"Μέσα από τις προσπάθειες της κοινωνίας, και μέσα από το ρόλο του παππού μου, έχουν διατηρηθεί οι παραδόσεις. Ο γιος μου θέλει να έρθει ξανά του χρόνου, γιατί έχει ενθουσιαστεί. Ο δεσμός μας δεν θα χαθεί ποτέ", δηλώνει η Rebecca, ενώ με τη σειρά της η Penelope, προσθέτει ότι "είναι πανέμορφο να βρισκόμαστε εδώ και να γνωρίζουμε τους ανθρώπους. Πραγματικά έχετε κάνει εξαιρετικοί δουλειά, κρατώντας ζωντανή την παράδοση, παρά τις δυσκολίες της εποχής. Έχουμε συγκινηθεί".

Επίσκεψη στο μουσείο καλαθοπλεκτικής

Ιδιαίτερης σημασίας και η επίσκεψη στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Ρομά, εκεί όπου οι απόγονοι του George Davine Treloar ξεναγήθηκαν από τον ιδρυτή του Αντώνη Λιάπη και δόθηκε, όπως ήταν φυσικό, έμφαση σε ποντιακά προσφυγικά καλάθια, της εποχής που ο πατέρας του τιμώμενου επισκέπτη, βοήθησε τους Ποντίους πρόσφυγες.

Αυστραλία - Θρυλόριο πολλές μνήμες δρόμος

Ο κ. Λιάπης μεταξύ άλλων κλείνοντας την ξενάγηση, απευθύνθηκε στον κ. David Treloar: "Δυστυχώς ούτε ο πατέρας σας αλλά ούτε και οι δικοί μας πρόγονοι ζουν. Αυτό λοιπόν που μπορώ να κάνω σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά, ως απόγονος εκείνης της βασανισμένης γενιάς, είναι να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη (εκείνων και εμού προσωπικά) μέσω υμών, στον αποθανόντα πατέρα σας. Είναι μεγάλη τιμή η επίσκεψή σας στο Μουσείο".

Πηγή: Χρόνος