Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

«Ο Ποντιακός Ελληνισμός στη Λαυρεωτική Γη» σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων

«Ο Ποντιακός Ελληνισμός στη Λαυρεωτική Γη» σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων
«Ο Ποντιακός Ελληνισμός στη Λαυρεωτική Γη» σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης» το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 την Παρασκευή, 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 στον χώρο της ΑΚΕΛ.

Χαμόγελα ευχαρίστησης και δυνατό χειροκρότημα ήταν τα δύο συστατικά που συνέβαλαν στο να συνεχίσει ο σύλλογος να το έργο του, που δεν είναι άλλο από την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς επίσης και την σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από τον εθελοντισμό, τον πολιτισμό και την παράδοση.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 η θεατρική ομάδα του συλλόγου ανέβασε το έργο «Μέτρον Άριστον» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Σιαμίδη. Μια θεατρική παράσταση με άφθονο γέλιο, έξυπνες ατάκες, δίνοντάς μας την πεποίθηση πως πολλές φορές και μέσα από το ερασιτεχνικό θέατρο βγαίνουν διαμάντια που σημαδεύουν την καρδιά.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 η χορευτική ομάδα παραστάσεων του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο την Σεβαστή Τηλαβερίδου, σε συνεργασία με τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Ηγέχωρος» με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Στεργίου, παρουσίασαν το Δρώμενο: «Θύμησες ψυχής της καθ’ ημάς Ανατολής: Πόντος - Καππαδοκία», σε κείμενα και σκηνοθεσία του λυράρη Ηλία Υφαντίδη. Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι, όπου μέσα από τις αφηγήσεις της Σουλτάνας Βαρυτυμιάδη και της Άννας Καλαϊντζόγλου και τις μουσικές των: Ηλία Υφαντίδη (Ποντιακή Λύρα - τραγούδι), Παναγιώτη Κοπαλίδη (νταούλι), Βασίλη Αθανασιά (βιολί) και Δημήτρη Ράπτη (λαούτο - τραγούδι), ταξίδεψαν νοερά στις αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου και της Καππαδοκίας και έφεραν στη θύμησή τους τα λόγια της Πόντιας γιαγιάς στον εγγονό: «Να ζεις και να χαίρεσαι με τ’ όνομα σ’!» και της Καππαδόκισσας γιαγιάς στον εγγονό: «Να έχεις παιδί μου, τ’ όνομά σου!», λόγια τα οποία περικλείουν τις έννοιες και την ουσία της Θρησκείας και της Ελληνικής καταγωγής.


Τέλος, στις 15 Ιουλίου παρουσιάστηκε το Δρώμενο με τίτλο: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός στη Λαυρεωτική Γη» του Ηλία Υφαντίδη, με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών ομάδων του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδάσκαλου Σεβαστής Τηλαβερίδου. Στην λύρα και το τραγούδι ήταν ο Ηλίας Υφαντίδης, ο οποίος υπέγραψε τα κείμενα και την σκηνοθεσία της παράστασης, στο νταούλι ο Παναγιώτης Κοπαλίδης και στις αφηγήσεις οι: Σουλτάνα Βαρυτυμιάδη και Άννα Καλαϊτζόγλου. Στους μονόλογους του Δρώμενου πήραν μέρος: η 11 χρονη Μαρία Βαρυθυμιάδου, η 18χρονη Παναγιώτα Τζώρα και η θεία Τόμνη (Δόμνα) Βαρυθυμιάδου, 77 ετών. Μέσα από αυτή την παράσταση, θυμήθηκαν οι παλαιοί και έμαθαν οι νέοι. Όμως, όλοι μαζί ένιωσαν την έννοια αυτής της πόλης, όπου όπως περιγράφεται και στα κείμενα της παράστασης: «Λαύριο, η πόλη που κάθε της σοκάκι έχει να σου διηγηθεί μια ιστορία, σε μια παγκόσμια γλώσσα και έπειτα όλες αυτές οι ιστορίες γίνονται χείμαρρος, για να καταλήξουν στη θάλασσα και να ταξιδέψουν μέσα από τα κύματα, δίνοντας παράδειγμα αγάπης και στοργικότητας σε όλες τις στεριές του κόσμου, που βρέχονται από το αλμυρό νερό».