Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Απιδεώνα: Οι πρώτες 40 οικογένειες από τον Πόντο – Η προέλευση του ονόματος

Απιδεώνα: Οι πρώτες 40 οικογένειες από τον Πόντο – Η προέλευση του ονόματος
Απιδεώνα: Οι πρώτες 40 οικογένειες από τον Πόντο – Η προέλευση του ονόματος

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή άνηκε στην Βουπρασία χώρα. Το χωριό δημιουργήθηκε, όταν το 1924 η Ελληνική κυβέρνηση εγκατέστησε εκεί, στην αρχή 40 οικογένειες, πρόσφυγες κυρίως από τον Πόντο αλλά και την Μικρά Ασία. Πριν την εγκατάσταση των προσφύγων η περιοχή ήταν τμήμα του βασιλικού κτήματος που έφτανε έως την Αμαλιάδα, η περιοχή μάλιστα ήταν ελώδης και εκεί ήταν οι βασιλικές αποθήκες και οι στάβλοι του ιππικού.

Οι περισσότερες οικογένειες κατάγονταν από την περιφέρεια Αλούτζερας και τα χωριά Ακ Νταγ Μαντέν, Χούτζουρη ή Καγιατσούκ, Καμισλή και Αναστό. Το 1925 ήρθαν και πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί αρχικά στο κοντινό Καγκάδι αλλά και στου Λάππα.

Αρχικά οι πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλοτριώσει τα κτήματα και με κλήρωση να μοιράσει από 40 στρέμματα σε κάθε οικογένεια. Αρχικά οι πρώτοι κάτοικοι έμεναν σε σκηνές κι αργότερα σε πλινθόκτιστα, συνήθως δύο δωματίων σπίτια.


Η Απιδεώνα είναι χωριό της Αχαΐας και σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Λαρισσού. Η Απιδεώνα είναι χτισμένος στην πεδιάδα του Βουπρασίου, όπου το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην Ηλεία. Η ονομασία προέρχεται από την «απιδιά», όπως δηλ. λέγεται η άγρια αχλαδιά.

Στο χωριό υπάρχει και ποδοσφαιρικός σύλλογος, η Αθλητική Ένωση Ποντίων Απιδεώνα.