Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Πρόγραμμα εσωτερικής δανειοδότησης και δωρεές για την Παναγία Σουμελά

Πρόγραμμα εσωτερικής δανειοδότησης και δωρεές για την Παναγία Σουμελά
Πρόγραμμα εσωτερικής δανειοδότησης και δωρεές για την Παναγία Σουμελά

του Δημήτρη Τσάκα

Το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά καλεί τους ομογενείς να συνδράμουν στην εκστρατεία αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει από την Τράπεζα, είτε συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Εσωτερικής Δανειοδότησης (Promissory Note Program, PNP) είτε στο Πρόγραμμα Ετήσιας Χορηγίας Δανείου.

Γι’ αυτό τον σκοπό έχουν εκτυπώσει έναν Προγραμματικό Οδικό Χάρτη τον οποίο θα διανέμουν σε όλους τους προσκυνητές που από σήμερα, Παρασκευή το βράδυ, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής θα προσέλθουν στην Ποντιακή Γη, όπως αποκαλούν τον χώρο του Ιερού Ιδρύματος για να συμμετάσχουν στο ετήσιο θρησκευτικό πανηγύρι, να απολαύσουν τις ποντιακές γεύσεις, την ποντιακή φιλοξενία και να ξεφαντώσουν.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και τόνισε ότι οι προσκυνητές θα εκπλαγούν από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

«Τα έργα αυτά θα ήταν αδύνατο να εκτελεστούν χωρίς την αγάπη και τη γενναιοδωρία των στελεχών και των μελών του Ιδρύματος, χωρίς την εθελοντική και με αυταπάρνηση εργασία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Θεόδωρο Γιαπουτζή από το Κονέκτικατ, που όπως επεσήμανε χαριτολογώντας «είναι ένα ολόκληρο συνεργείο μόνος του».

«Κάνει τα πάντα μόνος του (κυρίως σε χωματουργικές εργασίες και φαγητά) και καλύπτει όλα τα έξοδα», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Πρόδρομος Μπουϊκίδης από Φιλαδέλφεια μαζί με τα αδέρφια Γιώργο και Φίλιππο Καλτσίδη είναι μοναδικοί και ανεπανάληπτοι στα έργα που έχουν αναλάβει κυρίως στον χώρο της εκκλησίας.

«Ο Δαμιανός Τογρίδης μαζί με την οικογένεια Τσιλφίδη είναι οι οργανωτές και κάνουν εξαιρετική δουλειά. Επίσης, ο Δαμιανός μαζί με την νεολαία και τους Ισίδωρο Σιδερόπουλο και Ιλιάνα Μπεγκέτη ετοιμάζουν ένα σημαντικό λεύκωμα», είπε ο Δρ. Βασιλειάδης υπενθυμίζοντας ότι ο κατάλογος των εθελοντών είναι μεγάλος.

Πρόγραμμα εσωτερικής δανειοδότησης και δωρεές για την Παναγία Σουμελά

Αποπληρωμή δανείου

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος, ο Δρ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι κάθε δωρεά προς την Παναγία Σουμελά διατίθεται για το δάνειο και για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

«Το ίδρυμα λειτουργεί νόμιμα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός (501.c.3) και όλες οι δωρεές προς αυτό φορολογούνται στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο. Είμαστε συμβατοί και ενημερωμένοι σε όλες τις ομοσπονδιακές και κρατικές φορολογικές μας υποχρεώσεις. Συλλέγουμε και ξοδεύουμε κάθε δολάριο με διαφάνεια και σύνεση. Ολα τα οικονομικά αρχεία της εκκλησίας είναι διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτά», επεσήμανε ο Δρ. Βασιλειάδης.

Ερωτηθείς για το στεγαστικό δάνειο, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξεως των $200.000.

«Η τρέχουσα μηνιαία πληρωμή για το στεγαστικό δάνειο είναι περίπου 3.000 δολάρια. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί αυτό το μηνιαίο βάρος και να εξοφληθεί το υπόλοιπο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των έργων μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλλουν οι ομογενείς, ανέφερε ότι έχουν εκπονήσει δύο προγράμματα και ανάλογα με τις δυνατότητές τους μπορεί να βοηθήσουν.

Πρόγραμμα Εσωτερικής Δανειοδότησης

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η προσέλκυση 40 ομογενών ούτως ώστε να δανείσουν στην Παναγία Σουμελά $5.000 έκαστος.

Πρέπει να συγκεντρώσουμε το οφειλόμενο ποσό των $200.000 προκειμένου να αποφύγουμε την πληρωμή ταυτόχρονων μηνιαίων δόσεων στην τράπεζα και στους συμμετέχοντες στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ της Παναγίας Σουμελά και καθέναν από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα τυπικό «ακάλυπτο γραμμάτιο», με την υπάρχουσα ιδιοκτησία της Παναγίας Σουμελά να αποτελεί την μόνη εγγύηση.

Τα ποσά των $5.000 θα δανειστούν με ετήσιο επιτόκιο 3,00% (οι τόκοι θα υπολογιστούν σε ετήσια βάση). Θα αποπληρώνουμε 5 ή 6 άτομα ετησίως.

Η επιλογή των ατόμων, τα δάνεια των οποίων θα καταβληθούν κάθε χρόνο, θα γίνεται με κλήρωση την ημέρα του Προσκυνήματος τον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα, θα προγραμματίσουμε να πληρώσουμε τους δανειστές (έως 1 ή 2 ετησίως) που χρειάζονται επειγόντως τα χρήματά τους.

Πρόγραμμα Ετήσιας Χορηγίας

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Ετήσιας Χορηγίας Δανείου (Annual Mortgage Sponsorship Program, AMSP) ο Δρ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι αναζητούμε 24 άτομα τα οποία θα καλύπτουν με δωρεά τις πληρωμές του δανείου (μισή μηνιαία δόση ο κάθε συμβαλλόμενος, ήτοι περίπου $1.600 ο καθένας) για τον μήνα που θα επιλέγει ο κάθε συμβαλλόμενος.

Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά σε δύο περίπου εβδομάδες και συγκεκριμένα το τριήμερο του «Labor Day» θα φιλοξενήσει το πρώτο πολιτιστικό φεστιβάλ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στα χορευτικά και στους συλλόγους των Ποντίων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά να προβάλλουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Το βράδυ της Παρασκευής θα τελεστεί Εσπερινός και μνημόσυνο για τα θύματα του Σεπτεμβρίου 1921 (Πόντο), 1922 (Μικρά Ασία), 1955 (Κωνσταντινούπολη) και της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρεμιέρα της μουσικής παραγωγής του Γιώργου Σοφιανίδη, με τίτλο «Πολλά έχουν πει για μένα» (Πολλά Είπαν Για Τα’εμέν) ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό Μουχαμπέτ (γλέντι).

Τα πολιτιστικά δρώμενα του φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν με την θεατρική παράσταση «Ημμαρθα» (Ημαρτον) σε κείμενο και παραγωγή από τη Βασιλική Τσανακτσίδου με τη συμμετοχή των κυριών της Ποντιακής Εταιρείας «Πόντος» του Νόργουοκ από το Κονέκτικατ.