Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Πόντος»

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Πόντος»
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Πόντος»

Κυκλοφορεί το νέο, τέταρτο, τεύχος του περιοδικού «Πόντος» με αντικείμενο την ιστορία τη λαογραφία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού. Ένα νέο περιοδικό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια της παλαιότερης και πολύ σημαντικής ποντιακής εφημερίδας “Πόντος”.

Στις 52 σελίδες του το περιοδικό περιέχει πλούσια ύλη γύρω από την ιστορία λαογραφία-και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μεταξύ άλλων περιέχει πλούσιο φωτορεπορτάζ για το ταξίδι που οργάνωσε το περιοδικό στον Πόντο. Ένα ταξίδι στην ιστορία και την αυτογνωσία, γεμάτο συγκίνηση και περιπέτειες με το προσκύνημα στις πατρίδες του Πόντου το περασμένο Καλοκαίρι (4-13 Αυγούστου 2017).

Η Αναστασία Τσίπας και η Σοφία Ντεμιρτζόγλου, από την μακρινή Αυστραλία, βρήκαν με μεγάλη συγκίνηση το σπίτι των παππούδων τους στην Σινώπη, ο Χαράλαμπος Μικρόπουλος και η οικογένεια του αντίκρυσαν την χαμαιλέτε (νερόμυλο) του παππού τους στην Σάνα Τραπεζούντος, ο Παύλος Καλαιτζίδης ήπιε νερό από τις βρύσες που είχαν πιει ο πατέρας του και η μητέρα του στα χωριά Χάρσερα και Χάκαξα Αργυρούπολης, η Αναστασία Μπελίδου, με τα 83 χρόνια στην πλάτη, περπάτησε στις γειτονιές της Τραπεζούντας στα ίχνη του επιφανούς  παππού της Μεταξά, ο εγγονός του θρυλικού οπλαρχηγού του Δυτικού Πόντου Βασίλη Ανθόπουλου, ο Γιάννης Κυριακίδης, ψηλάφησε τα ίχνη του στην γενέτειρα Κιζίκ του Απές, ο Χαράλαμπος Παρασκευόπουλος βρήκε το χωριό των προγόνων του στην Μάλαχα της Ατρας Αργυρούπολης...

Ο Ευθύμης Ευθυμιάδης πήρε μία μικρή πέτρα από την αυλή του φημισμένου φροντιστηρίου Αργυρούπολης όπου φοίτησε ο παππούς του, η Μόρφω Θεοδωρίδου βρήκε στο απόμακρο Αιγντοτού της ανταρτομάνας και ματωμένης Χάβζας το σπίτι των παππούδων και έμεινε σε αυτό ένα βράδυ! Οι αδελφές Σοφία Χαραλαμπίδου και Κυριακή Μαυροπούλου ανακάλεσαν στην μνήμη τις διηγήσεις της γιαγιάς για τις αιματοβαμένες ιστορίες στις όχθες του Χαρσιώτη ποταμού στην Τρίπολη.

Στο παρόν και το επόμενο τεύχος θα βρείτε κείμενα και φωτογραφίες από τις συγκινητικές αυτές αναζητήσεις της ιστορικής μας μνήμης.

Για όσους δεν είναι συνδρομητές:
Ετήσια συνδρομή 20 ευρώ

Στοιχεία επικοινωνίας:
Περιοδικό «Πόντος»
Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 537290, κιν. 6946 333578 (Φωκίων Φουντουκίδης)
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: trapezous@gmail.com

Σχετικά θέματα