Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

«Θέλουμε τη νέα γενιά των Ποντίων, συνεχιστή της παράδοσής μας»

«Θέλουμε τη νέα γενιά των Ποντίων, συνεχιστή της παράδοσής μας»
«Θέλουμε τη νέα γενιά των Ποντίων, συνεχιστή της παράδοσής μας»

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Μέσα σ' όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», έρχεται τώρα να προστεθεί και μία ακόμα, η δημιουργία θεατρικής ομάδας! Η εν λόγω ομάδα εδώ και λίγους μήνες προετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρώτη της παράσταση, με το θεατρικό ποντιακό έργο «Ο Γιατρόν ετον μαϊμού», σε συγγραφή Κωνσταντίνου Σιδηρά και σκηνοθεσία Νίκου Μπουζίνη.

Όσο για τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος σ' αυτή την ποντιακή θεατρική παράσταση, πρόκειται για αγόρια και κορίτσια νεαρής ηλικίας. Είναι οι Τσίλης Κωνσταντίνος, Παπαντωνίου Πετρούλα, Χαραλαμπίδου Ελένη, Χωραφαϊδου Χρυσή, Ταρασίδου Μάρθα, Ορφανίδης Γιώργος, Ορφανίδης Δημήτρης, Τραντίδου Παρασκευή, Ζαχαριουδάκη Στέλλα και Τσαχουρίδου Ναυσικά.

«Θέλουμε τη νέα γενιά των Ποντίων συνεχιστή της παράδοσής μας»

«Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συλλόγου, δημιουργήσαμε και θεατρικό τμήμα, το οποίο πλαισιώνεται με δικά του παιδιά. Τα οποία πρόκειται να ανεβάζουν κυρίως θεατρικά ποντιακά έργα και με παραστάσεις που θα δοθούν σ' όλη την ελληνική επικράτεια. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ερχόμενοι στη Μητροπολιτική Ελλάδα οι πόντιοι πρόσφυγες, κυνηγημένοι από τους τσέτες του Τοπάλ Οσμάν και τους στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ, είχαν τις θεατρικές ομάδες τους στις αλησμόνητες πατρίδες. Γι' αυτό, το ίδιο επιθυμούμε να έχει συνέχεια και για τη νέα γενιά του Ποντιακού Ελληνισμού», ανέφερε ο Αντώνης Καγκελίδης, πρόεδρος του συλλόγου της Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», παρουσία της «Ημερησίας» σε μια από τις πρόβες της θεατρικής ομάδας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.

«Τα παιδιά δείχνουν να μπαίνουν στο πνεύμα της παράστασης, όσο οι πρόβες προχωρούν και ο χρόνος κυλά αντίστροφα για να την παρουσιάσουν», προσέθεσε ο Θεόδωρος Δαμιανίδης, υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του συλλόγου, ο οποίος επιπλέον θεωρεί «πολύ σημαντικό το να ασχοληθούν με το Ποντιακό Θέατρο από αυτή τη νεαρή ηλικία τα παιδιά». Και αυτό γιατί, όπως τονίζει ο ίδιος, «με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ποντιακή μας παράδοση, μην ξεχνώντας τις ρίζες μας».

Από κοντά σ' όλη αυτή την προσπάθεια του συλλόγου και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πατρίδας, Γιάννης Σιδηρόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την πρώτη απόπειρα των παιδιών της θεατρικής ομάδας να ανεβάσουν επί σκηνής το εν λόγω ποντιακό έργο.

«Το γεγονός και μόνο ότι τα παιδιά από αυτή τη νεαρή ηλικία έρχονται σε επαφή με το Ποντιακό Θέατρο, μας ικανοποιεί αφάνταστα. Διότι μέσα από αυτή την παράσταση, θα καταστούν γνώστες της ποντιακής γλώσσας και κοντά σ' αυτήν θα μάθουν και θα γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα των Ποντίων, στην προσπάθεια και την επιθυμία των παλαιότερων να τα περάσουν από γενιά σε γενιά.

Ειδικά σε χρόνια όπως αυτά, στα οποία έχουμε έρθει, που τείνουν να ισοπεδωθούν τα πάντα...».

Πρόγραμμα εκμάθησης ποντιακής γλώσσας από τη νέα περίοδο!

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, από τη νέα περίοδο ο Μ.Α. Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» θα ξεκινήσει πρόγραμμα εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από κατοίκους του χωριού.

Πηγή: Ημερησία