Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Μωμογέρ» παρουσιάζει ο Απόλας Λερμί

Τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Μωμογέρ» παρουσιάζει ο Απόλας Λερμί
Τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Μωμογέρ» παρουσιάζει ο Απόλας Λερμί

Ο Απόλας Λερμί σε συνεργασία με την Cinan Muzik εμφανίζεται στον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με ονομασία «Μωμογέρ», το όποιο προσφέρει στους ακροατές της μαυροθαλασσίτικης μουσικής  μία σύγχρονη διάσταση της μουσικής κουλτούρας της περιοχής.

Γεννημένος στην Τόνγια Τραπεζούντας και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη, ο Απόλας Λερμι έχει αφήσει το μουσικό του αποτύπωμα σε τούρκικα τηλεοπτικά σίριαλ. Μάλιστα το νέο του βίντεο κλιπ από το νέο δίσκο, «Μωμογέρ'» γυρίστηκε στην πατρίδα του.

Η νέα του δουλεια εμπεριέχει 13 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Τα δυο εξ αυτών είναι στην ποντιακή διάλεκτο, τα ρωμαίικα ή rumca, όπως την αποκαλούν οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί της βορειοανατολικής Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας. 

Τα Μωμογέρια είναι η ονομασία πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων που έφεραν στην Ελλάδα από τον Πόντο οι πρόσφυγες, ένα έθιμο, το οποίο συνεχίζεται να εορτάζεται μέχρι σήμερα στην Τραπεζούντα με την ονομασία «Καλαντάρ».

Πρόκειται για ένα αρχαίο έθιμο που μεταφέρθηκε ανά τους αιώνες μέσω της παράδοσης και αναβιώνει μέχρι σήμερα. Από το 2016 μάλιστα προστατεύεται ως Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Οι νέοι μαζεύονται, μασκαρεύονται, αυτοσχεδιάζουν και περιφέρονται δίνοντας παραστάσεις σε αυλές σπιτιών, διασταυρώσεις δρόμων και πλατείες χωριών και πόλεων. 

Η λέξη «Μωμογέρ'» προέρχεται από τη λέξη γέρος και τον Θεό Μώμο, οποίος κατά την αρχαιότητα αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού. Συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. 

Μια άλλη ονομασία των «Μωμόγερων» είναι τα «Κοτσαμάνια». Η συγκεκριμένη εκδήλωση λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Με τη βοήθεια του ήχου διαφορετικών μουσικών οργάνων, το «Μωμογέρ» θα δώσει στους ακροατές του την ευκαιρία να μεταφερθούν στον χρόνο και να ακουμπήσουν την ιστορία της Μαύρης Θάλασσας μέσα από ένα μυστηριώδες μουσικό ταξίδι.