Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης Μνήμης για τη Γενοκτονία, στη Θεσσαλονίκη

Ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης Μνήμης για τη Γενοκτονία, στη Θεσσαλονίκη
Ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης Μνήμης για τη Γενοκτονία, στη Θεσσαλονίκη

Με την ΕΡΤ3 να δίνει το παρών για ακόμα μία φορά στην Αγίας Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί η φετινή εκδήλωση Μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Συγκεκριμένο το τρίτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης θα μεταδώσει ζωντανά την εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 6:30 μ.μ.

Λίγο νωρίτερα, στις 5:30 μ.μ., η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει το επεισόδιο «Με την Ψυχή στο Στόμα» από μία σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ της ΕΤ3. Το επεισόδιο αυτό αφηγείται την ιστορία του Κυριάκου Ποιμενίδη, ο οποίος καταθέτει τη δική του προσωπική αλήθεια για όσα έζησε παιδί στην πατρίδα του: μια συγκλονιστική αφήγηση για τις φοβερές μέρες του 1920 στο Καβάκ, στα περίχωρα της Σαμψούντας, και την οδυνηρή περιπλάνηση των ελληνορθόδοξων γυναικόπαιδων του χωριού στους δρόμους της εξορίας μέχρι το Νότο της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ταυτόχρονα ενας ώριμος άντρας (τον υποδύεται o ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης), περικυκλωμένος σήμερα από τις αφηγήσεις του πρόσφυγα, προσπαθεί να μπει στον δικό του χαμένο κόσμο, να τον νιώσει και να τον καταλάβει.

Λίγο πριν κλείσει τη ζωντανή μετάδοση η ΕΡΤ3, στις 7:50 μ.μ. θα μεταδώσει Video Art, διάρκειας 8 λεπτών, αφιερωμένο στη Μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μια σύνθεση λόγου, μουσικής και εικαστικών έργων τέχνης, με τη συνδρομή μουσικών, ηθοποιών και ιεροψαλτών. 

Η ιδέα και το κείμενο είναι του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, αφήγηση του Τάσου Νούσια, μουσική ενορχήστρωση του Χρήστου Κεμανετζίδη, τραγούδι με τον Αλέξη Παρχαρίδη, λύρα με τον Γιώργο Θεοδωρίδη, και τον Χρήστο Χαλκιά στους ψαλμούς.