Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων απέτισε φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές των προγόνων μας

Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων απέτισε φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές των προγόνων μας
Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων απέτισε φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές των προγόνων μας

Μήνας Μάιος, μήνας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων πραγματοποίησε και συμμετείχε σε μια σειρά από εκδηλώσεις αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές των προγόνων μας…

Την Κυριακή 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση Μνήμης της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου. Κατά την έναρξη παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς Ποντίων, οι οποίοι με την έλευση τους στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Άρδασα της Πτολεμαΐδας.

Εν συνεχεία, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων», τονίζοντας στο τέλος πως δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε το παρελθόν καθώς η ιστορία δυστυχώς πολλές φορές επαναλαμβάνεται.

Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων. Στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, το 3ο Γυμνάσιο επέλεξε να υλοποιήσει το πρόγραμμα Ποντιακός Ελληνισμός, με τίτλο «Μνήμες: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον», όπου συμμετέχουν σε διαγωνισμό που συνδιοργανώνει η α’ βάθμια εκπαίδευση Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών, με 20 ζωγραφιές των μαθητών, με ένα διήγημα και με 4 ποιήματα. Υπεύθυνοι καθηγητές αυτής της δραστηριότητας είναι η κ. Αναστασία Στουκογεώργου (συντονίστρια), ο κ.Χαράλαμπος Τσαγκαδόπουλος και η κ. Ευαγγελία Μπανάσιου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές ανέγνωσαν 2 από τα ποιήματα τους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτίθεντο οι 20 ζωγραφιές τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη προσπάθεια ήταν ιδιαιτέρως αξιόλογη, δεδομένου ότι κανένα από τα παιδιά δεν είναι Ποντιακής καταγωγής.

Στη συνέχεια, η νεοσύστατη χορωδία της Ευξείνου Λέσχης παρουσίασε τρία παραδοσιακά αντάρτικα τραγούδια του Πόντου, υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού, με υπεύθυνο χορωδίας τον κ. Κώστα Κυριαζίδη, τον Ηλία Παναγιωτίδη στη λύρα και τον Γιώργο Παρασκευόπουλο στο νταούλι. Οι δύο τελευταίοι είναι σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων κ.Μιχάλης Λάππας, η αντιδήμαρχος Τρικκαιών κ.Σοφία Αλεστά, οι σεβαστοί πατέρες της εκκλησίας, Αθανάσιος Γκιουλέκας και Ελευθέριος Καρδάμπαλος, και ο εκπρόσωπος του διοικητή της ΣΜΥ, αντισυνταγματάρχης πεζικού κ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αντιπρόεδρο του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Στέλιο Καραγιώργο για την παραχώρηση και διαμόρφωση του χώρου.


Στις 18 και 19 Μαΐου η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων συμμετείχε στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν  με αφορμή τη Γενοκτονία των Ποντίων, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Ριζαριό Τρικάλων.

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα και με την παρουσία πλήθους πιστών το απόγευμα της 18ης Μαΐου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και στην πλατεία του χωριού τελέσθηκε η ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε στον ίδιο χώρο εκδήλωση με τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης με υπεύθυνος χοροδιδάσκαλο τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο.

Το πρωί της 19ης Μαίου  πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ των αδίκω θανάτω σφαγιασθέντων Ποντίων Αδελφών. Ακολούθως στο Μνημείο Ηρώων του χωριού τελέσθηκε επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στις 20 Μαΐου ο σύλλογος μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις Μνήμης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων, όπου το μέλος της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων και φιλόλογος κ.Στέλλα Μιχαηλίδου μίλησε για τη «Λευκή σφαγή» των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία προσφυγικού συνοικισμού, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.