Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Ποντιακά παιχνίδια του χθες στην πλατεία του Θρυλορίου

Ποντιακά παιχνίδια του χθες στην πλατεία του Θρυλορίου
Ποντιακά παιχνίδια του χθες στην πλατεία του Θρυλορίου (Φωτο Μ. Αποστολίδου)

της Μαρίας Νικολάου

“Θα παίξουμε πάνω στην πλατεία. Όπως κάναμε, μικροί.” δηλώνει η πολύ δραστήρια πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κα Χρύσα Μαυρίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την σημερινή εκδήλωση, που ρίχνει αυλαία στις  Εκδηλώσεις του χωριού «Αγίας  Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» «Σήμερα στις οκτώ το βράδυ στην κεντρική πλατεία του οικισμού έρχονται στο προσκήνιο παιχνίδια του χθες, μακριά από: tv, tablet, facebook και άλλες σύγχρονες συνήθειες, που «καθηλώνουν» μικρούς και μεγάλες μπροστά από μια οθόνη.

«Όποιος νιώθει ακόμη στην καρδιά του παιδί. Όποιος θέλει να θυμηθεί την παιδική του ψυχή, είναι προσκεκλημένος να έρθει να παίξουμε. Φέτος προσθέσαμε και τους λουκουμάδες στο τέλος των παιχνιδιών ως μια μικρή απόλαυση μετά το παιχνίδι», σημειώνει η κα Μαυρίδου.

Ζωντανεύουν ξανά οι παιδικές μνήμες

Ιδιαίτερα χαρούμενη, όπως λέει, για την υλοποίηση και των φετινών εκδηλώσεων, αλλά και για την αποδοχή του κόσμου μιλά για «φιλοσοφία ζωής» , που αγκαλιάζει όλη αυτή την προσπάθεια. «Δεν είναι απλά ένα πανηγύρι. Ομορφαίνουν τη ζωή μας. Τι θα ήταν το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, οι γάμοι χωρίς την παράδοση, χωρίς όλα εκείνα τα στοιχεία δηλαδή που θα την νοστιμίσουν; Αυτές οι εκδηλώσεις μας κάνουν να ξεχνάμε την καθημερινότητα μας, που πολλές φορές είναι άσχημη. Ζωντανεύουμε ξανά τις παιδικές μας μνήμες.» δηλώνει η κα Μαυρίδου βλέποντας κι εκείνη γονείς και παιδιά να ανταποκρίνονται σε διάφορες δράσεις, όπως η μαγειρική με παραδοσιακές ποντιακές συνταγές, όπου έπαιξαν, έμαθαν, προσπάθησαν και γεύτηκαν.

«Αν οι μεγαλύτεροι δεν δημιουργήσουμε βιώματα στην νεότερη γενιά, αυτό το κομμάτι θα χαθεί».

«Αν δεν υπάρξουν σε ένα σπίτι οι γιαγιάδες που είναι οι φορείς του παραδοσιακού φαγητού και οι μαμάδες, αν δεν συνεχίσουν στα ίδια βήματα, τότε τα νέα παιδιά δεν θα έχουν βιώματα», εξηγεί η κα Μαυρίδου προσθέτοντας πως «Αν οι μεγαλύτεροι δεν δημιουργήσουμε βιώματα στην νεότερη γενιά, αυτό το κομμάτι θα χαθεί. Θα ξεχαστεί ό,τι έχει σχέση με το παραδοσιακό φαγητό και τη μουσική. Και αν οι νεότεροι δεν συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί είναι οι φορείς της συνέχειας, κάπου θα «σβήσουν» αυτά» τονίζει προσθέτοντας πώς τόσο η ίδια, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου επιμένουν να μην «σβήσουν» όλα αυτά, να μην χαθούν. «Όλοι οι Σύλλογοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και το μόνο που απομένει στον κόσμο είναι να είναι παρόν και να στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Δεν χρειάζονται γι αυτό χρήματα, χρειάζεται παρουσία κι αγάπη».

Πηγή: ΕΡΤ