Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου 

Όλοι οι δρόμοι την Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018, το Σάββατο και την Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 οδηγούν στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου.

Πρόκειται για τον ιδιόκτητο χώρο στη διεύθυνση 253 Marshall Hill Road, West Milford NJ 07480-352, στον οποίο υπάρχει το παρεκκλήσιο της Παναγίας Σουμελά στο οποίο αποθησαυρίζεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, το κοινοτικό κέντρο και οι υπαίθριοι χώροι στους οποίους διοργανώνουν τα ξεφαντώματα οι Σύλλογοι των Ποντίων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και η Παμποντιακή Νεολαία.

Τις τελευταίες ώρες πλήθυναν τα τηλέφωνα των ομογενών προς τους ηγέτες του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά «Ποντίων Αμερικής και Καναδά» λόγω της προγνώσεως της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού το Σάββατο.

Η κ. Μαρία Μενίκου από τη Νέα Ιερσέης, η οποία είχε αποφασίσει να πάει το Σάββατο με την οικογένειά της και με μια ομάδα Αμερικανών φίλων επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» προκειμένου να ενημερωθεί εάν υπάρχουν τέντες σε περίπτωση βροχής.

Αν και γνωρίζαμε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, εν τούτοις επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας και μας έστειλε και τις φωτογραφίες που μιλούν από μόνες του.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Παράλληλα τόνισε ότι οι επισκέπτες θα βρεθούν προ πολλών ευχάριστων εκπλήξεων μεταξύ των οποίων και την ολοκλήρωση των έργων εντός του ναού.  Πρόκειται για το δάπεδο του ναού το οποίο φτιάχτηκε με τον οβολό των ομογενών. Την επίβλεψη του έργου την είχαν οι Παρθένα Κατουρτζίδου και ο Πρόδρομος Μπουϊκίδης από την Φιλαδέλφεια.

Η Θεία Λειτουργία και η Λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά θα λάβουν χώρα το πρωί της Κυριακής, 19ης Αυγούστου και θα τις τελέσει ο π. Παναγιώτης Λέκκας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο. Τους ύμνους θα ψάλλει ο Εμμανουήλ Κοντογιάννης.

Ο Δρ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι εφέτος έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην προβολή του πανηγυριού στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και ότι περιμένουν περισσότερους Αμερικανούς από κάθε άλλη χρονιά.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Το πανηγύρι, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του έτους.

Στόχος του πανηγυριού είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την αποπληρωμή του δανείου.

Ο Δρ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι «η αποπληρωμή του δανείου είναι επιτακτική ανάγκη, διότι το δάνειο αποτελεί τροχοπέδη για την υλοποίηση του οράματος για την μετατροπή του Ιερού Ιδρύματος σε ένα μεγάλο πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο».

«Όσοι, λόγω των διακοπών, δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο πανηγύρι καλούνται να αποστείλουν τον οβολό τους για την αποπληρωμή του δανείου. Οι επιταγές πρέπει να είναι πληρωτέες στο Holy Institution Panagia Soumela και να αποστέλλονται στη διεύθυνση P.O. Box 5232 - Astoria NY 11105», επεσήμανε ο Δρ. Βασιλειάδης.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 17η Αυγούστου - 5:00 μ.μ. ως 10:00 μ.μ. με την πανήγυρη, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γλέντι με τη συνοδεία ποντιακής λύρας (κεμεντζέ).

Σάββατο 18η Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 1:00 μ.μ. και θα διαρκέσουν έως τις 10:00 μ.μ.  και πέραν των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων θα τελεστεί και ο Εσπερινός και λιτάνευση της Ιερής και Σεπτής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά που αποτελεί πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης του Ευαγγελιστή Λουκά που βρίσκεται στο ομώνυμο μοναστήρι στο όρος Βέρμιο, στην Μακεδονία.

Την Κυριακή 19η  Αυγούστου στις 9:00 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και αμέσως μετά η Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και Μνημόσυνο για τους απανταχού κεκοιμημένους Ποντίους αδερφούς μας.

Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιερής και Σεπτής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί επισήμων, πανήγυρη και χορός με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.

Το Ιερό Ίδρυμα όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα μισθώσει λεωφορεία για τη μεταφορά των προσκυνητών. Τα λεωφορεία  θα αναχωρήσουν την Κυριακή στις 8:30 π.μ. από τον Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης (31-25 23 Avenue, Astoria NY 11105). Για τις απαραίτητες κρατήσεις καλέστε την Ειρήνη Μπαράκου στο (646) 404-4021.