Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Κυριάκος Σαχανίδης: ο Πόντιος συγγραφέας και ποιητής από την Καλλίφυτο Δράμας

Κυριάκος Σαχανίδης: ο Πόντιος συγγραφέας και ποιητής από την Καλλίφυτο Δράμας
Κυριάκος Σαχανίδης: ο Πόντιος συγγραφέας και ποιητής από την Καλλίφυτο Δράμας

Συγκίνησε τους ακροατές του Alpha News 95,5 o συγγραφέας, στιχουργός και ποιητής Κυριάκος Σαχανίδης, με την αφήγησή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή στην οποία ήταν καλεσμένος.

Ο οικονομολόγος στο επάγγελμα - σήμερα συνταξιούχος - Κυριάκος Σαχανίδης, αν και ζει στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, ποτέ του δεν ξεχνά την γενέτειρα του Καλλίφυτο, την οποία επισκέπτεται συχνά.

Ο Δραμινός συγγραφέας ξεκίνησε το «γράψιμο» από πολύ μικρός.

Σήμερα, έχει δημιουργήσει μία τεράστια παρακαταθήκη σε ότι αφορά την ποντιακή διάλεκτο.

Εκτός από τα θεατρικά έργα που έχει γράψει- εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν «ανέβει» στο σανίδι - έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα, στίχους ποντιακών τραγουδιών που έχουν μελοποιηθεί ενώ σημαντικό είναι το έργο του για την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου. Ένα βιβλίο χρήσιμο για κάθε δάσκαλο και μαθητή της ποντιακής.

Το κυριότερο όλων όμως, είναι η πολυσέλιδη εργασία του, καταγραφής και παρουσίασης όλων των ρημάτων της ποντιακής διαλέκτου που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελληνική Γλώσσα και μάλιστα σε όλους τους χρόνους και τις φωνές. Στην εργασία παρουσιάζονται ολοκληρωμένες φράσεις της ποντιακής διαλέκτου στις οποίες εμπεριέχονται τα συγκεκριμένα ρήματα.  

Επίσης έχει μεταφράσει και αποδώσει στην ποντιακή διάλεκτο, έργα και ποιήματα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών όπως την «Ιθάκη» του Καβάφη καθώς και προσευχές, όπως το «Πάτερ ημών».

Ο Κυριάκος Σαχανίδης εκτός από την ιδιαίτερη σχέση του με τα "γράμματα" έχει μια μοναδική αγάπη προς τις τέχνες και κυρίως προς την ζωγραφική. 

Εδώ και λίγα χρόνια ζωγραφίζει πάνω σε πέτρες θαλάσσης και σχιστόλιθους, τους οποίους μετατρέπει σε πραγματικά έργα τέχνης.

Η αφήγησή του και η ορθή άρθρωση της ποντιακής διαλέκτου έκαναν αίσθηση στους ακροατές του Alpha News 95,5 οι οποίοι έστειλαν μέσω μηνυμάτων τα συγχαρητήριά τους!

Πηγή: Alpha News