Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

«Ρόδος, Πόντος, Αρμενία – Ένα Σώμα, μια Ψυχή»

«Ρόδος, Πόντος, Αρμενία – Ένα Σώμα, μια Ψυχή»
«Ρόδος, Πόντος, Αρμενία – Ένα Σώμα, μια Ψυχή»

«Η επιβίωση ενός εξάχρονου παιδιού με θέληση και ένστικτο για τη ζωή, είναι δικό του ανθρώπινο δικαίωμα. Δική μας ηθική υποχρέωση, είναι να βοηθήσουμε», δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, με αφορμή την απόφαση για εθελοντική ενίσχυση εκ μέρους του κοινού που θα παρευρεθεί στη Συναυλία «Ρόδος, Πόντος, Αρμενία – Ένα Σώμα, μια Ψυχή», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 στη Μεσαιωνική Τάφρο, με σκοπό τη θεραπεία ενός 6χρονου αγοριού, που πάσχει από σπάνιο σύνδρομο.

Η διάγνωση της ασθένειας, έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Γιωργάκης ήταν στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου και από τότε, το μικρό Ροδιτόπουλο με την οικογένειά του, βιώνουν δύσκολες ώρες στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ένα από τα 71 παιδιά σε όλο τον κόσμο που δηλώθηκαν με τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Για το θέμα αυτό αλλά και για την συναυλία δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, όπου παρέστησαν ο κ. Διακογεωργίου, ένας εκ των αδελφών Τσαχουρίδη από τον Πόντο, η Σαρίνα Κρος από την Αρμενία και συγγενικά πρόσωπα του μικρού Γιωργάκη.

Ο εντεταλμένος, ευχαρίστησε δημόσια τους καλλιτέχνες που δέχτηκαν να συμβάλουν στην προσπάθεια για το μικρό αγόρι, ενώ αναφέρθηκε και στην άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κάλεσε το κοινό να ευαισθητοποιηθεί και να προσέλθει στην συναυλία που έχει φιλανθρωπικό αλλά και καλλιτεχνικό χαρακτήρα.

Όσον αφορά την μεγάλη εκδήλωση με το αντάμωμα Ποντίων – Αρμενίων – Ροδίων στην Τάφρο, όπως δήλωσε ο εντεταλμένος, μετά την επιτυχία που είχε το Πολιτιστικό Αντάμωμα Κρητών, Ποντίων και Ροδιτών, ένα ακόμα υπερθέαμα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Ροδίτες και επισκέπτες στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Μεσαιωνικής Τάφρου, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 20.00, όπου αυτή τη φορά, θα συναντηθούν πολιτισμοί δύο λαών, με κοινή ιστορία: Πόντιοι και Αρμένιοι, με κοινό ιστορικό χαρακτηριστικό, την παράλληλη γενοκτονία.

Και η Ρόδος, με συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών, υπό την επιμέλεια του Κυριάκου Κωνσταντάκη, υποδέχεται με σεβασμό τους δύο πολιτισμούς, που θα εκφρασθούν μέσα από τα τραγούδια της διάσημης Αρμένισσας Sarina Cross και των γνωστών Ποντίων καλλιτεχνών, των αδελφών Τσαχουρίδη.

Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αποδέχθηκε και συνηγόρησε στην πρόταση του κ. Διακογεωργίου, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την Προϊσταμένη κ. Μάνια Μιχαηλίδου, τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμενίων «Hamazkayin» (Παράρτημα Δωδεκανήσου) και τον Σύλλογο Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής».

Οι καλλιτέχνες

Την παρουσίαση, θα κάνει η ηθοποιός, χορογράφος, Μαρία Μανιώτη, και οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν είναι:
Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, ποντιακά τραγούδια και λύρα.
Sarina Cross τραγούδια από την Αρμενία.
Στο ροδίτικο μουσικό σχήμα, που τελεί υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κυριάκου Κωνσταντάκη, θα μετέχουν οι κ.κ.:
Κυριάκος Κωνσταντάκης, ακορντεόν
Νεκτάριος Κωνσταντάκης, βιολί
Φώτης Ελιαμός, σαντούρι
Νικήτας Εμμανουήλ, τσαμπούνα, λαούτο
Ηλίας Αναστασιάδης, λύρα, λαούτο, τραγούδι
Στάθης Μπανούτσος, κρουστά
Βαγγέλης Ζαχαρίου, μπάσο.
Θεμιστοκλής Τριανταφύλου και Παναγιώτης Μουζουράκης, κλαρίνο
Αγγελική Ροδίτη, Ελένη Καρανάση, Νομική Στάππα και Ιουλία Κούτελου, τραγούδι

Στην εκδήλωση, θα τιμηθούν οι καλλιτέχνες:
– Θεμιστοκλής Τριανταφύλλου και Παναγιώτης Μουζουράκης, κλαρίνο
– Ελένη Καρανάση, τραγούδι.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την διοργάνωση ευχαριστώντας την ΠΝΑΙ για την στήριξη ενώ ο εντεταλμένος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το «αντάμωμα» και σε άλλα νησιά.