Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Με αφιέρωμα στον Χρήστο Χρυσανθόπουλο ο 2ος κύκλος του μουσικού χειμώνα των Ακριτών του Πόντου

Με αφιέρωμα στον Χρήστο Χρυσανθόπουλο ο 2ος κύκλος του μουσικού χειμώνα των Ακριτών του Πόντου
Με αφιέρωμα στον Χρήστο Χρυσανθόπουλο ο 2ος κύκλος του μουσικού χειμώνα των Ακριτών του Πόντου

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης "Ακρίτες του Πόντου" και το μουσικό εργαστήρι του συλλόγου, προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στον 2ο κύκλο του μουσικού χειμώνα 2018-2019, στην μουσική παράσταση - αφιέρωμα με τίτλο, «Χρήστος Χρυσανθόπουλος», την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στις 8:30 μ.μ., στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκάδα 221, Σταυρούπολη).

Είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του μοναδικού αυτού καλλιτέχνη, το μουσικό εργαστήρι των Ακριτών τιμά τη μνήμη του.

Ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος γεννήθηκε στο Κάτω Γραμματικό Εδέσσης και έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας θλίψη σε όλο το ποντιακό στοιχείο, το καλοκαίρι του 1998, σε ηλικία μόλις 49 ετών. Αγαπήθηκε από τους Πόντιους για την ιδιαίτερη μπάσα φωνή του και το χαρακτηριστικό παίξιμο του στη λύρα. Οδοντοτεχνίτης στο επάγγελμα, αγάπησε με πάθος την ποντιακή μουσική  την οποία υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή. Πολυτάλαντος! Λυράρης, τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, συνεργάστηκε με το Χρύσανθο, το Στέλιο Καζαντζίδη, το Χρήστο Παπαδόπουλο, τον Αλέξη Παρχαρίδη, το Στάθη Νικολαΐδη, τον Φίκο Καλιφατίδη τον Γιώργο Στεφανίδη κ.α. Μοναδική, η δισκογραφική του συνύπαρξη με τον γιο του Γώγου Πετρίδη, Κωστάκη Πετρίδη. Υπήρξε εμπνευστής και συνιδιοκτήτης του «Ναού των Ποντίων», του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Μίθριο». Αξιόλογη και η δισκογραφική παρακαταθήκη του. Εκτός από περίφημος καλλιτέχνης ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος, με σπάνια αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ο εξαίρετος χαρακτήρας του και οι μοναδικές αρετές του μνημονεύονται μέχρι και σήμερα από τους συναδέλφους, τους φίλους και τον απλό κόσμο που τον αγάπησε. Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι πρότυπο Πόντιου καλλιτέχνη για τις μετέπειτα γενιές Ποντίων καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία-αναφορά στη ζωή και την πορεία του καλλιτέχνη - ανθρώπου Χρήστου Χρυσανθόπουλου, από τον καθηγητή νευροχειρουργικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Σελβιαρίδη.

Ερμηνεύουν:
- Στάθης Νικολαΐδης, Γιώργος Στεφανίδης,

Μουσικοί συντελεστές:
- Κώστας Σιώπης, κλαρίνο,
- Τάσος Κωνσταντινίδης, ακορντεόν,
- Χάρης Παπαδόπουλος, νέϊ,
- Χάρης Πορφυρίδης, λαούτο,
- Χρήστος Τρέβλας, ταμπουράς,
- Αθανάσιος Κουζουκάκης, κρουστά,
- Γιάννης Κουτσάκης, κρουστά,
- Γιώργος Ψωμιάδης, κρουστά,
και 12μελής ομάδα της σχολής λύρας «Ορφέας» του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

Μουσική επιμέλεια, λύρα: Γιώργος Πουλαντσακλής.   

Προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Είσοδος ελεύθερη.