Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Μέρα αφιερωμένη στον Πόντο - Ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της Γενοκτονίας

Μέρα αφιερωμένη στον Πόντο - Ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της Γενοκτονίας
Μέρα αφιερωμένη στον Πόντο - Ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της Γενοκτονίας 

Μέρα αφιερωμένη στον Πόντο είναι η Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, όταν και θα πραγματοποιηθεί σημαντική εκδήλωση, πλούσια σε περιεχόμενο. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, του αρχαιοπρεπή Πυρρίχιου χορού. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο και ώρα 19:30 στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ Κομοτηνής και στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής προώθησής της ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του μορφωτικού συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Ο Εύξεινος Πόντος" Στέλιος Νικολάου και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" και αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρύσα Μαυρίδου, παρέθεσαν συνέντευξη τύπου, ευχαριστώντας αρχικά και οι δύο τον Δήμο Κομοτηνής για την όλη σύμπραξη στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται από τα Ποντιακά Σωματεία νομού Ροδόπης και την ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

"Πυρρίχιος" του Χρήστου Κεμανετζίδη

Αρχικά θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους "Πυρρίχιος" του Χρήστου Κεμανετζίδη. Μιλώντας για την ταινία, ο κος Νικολάου την χαρακτήρισε "μια εμβληματική καλλιτεχνική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς Πυρρίχιου χορού με αναφορές στα Παναθήναια μέχρι τις μέρες μας, αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και μάχη επιβίωσης των Ποντίων στα Ποντιακά Όρη στα χρόνια της Γενοκτονίας". 

Και συνέχισε: "Με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, χορευτών, μουσικών και ερμηνευτών της Παράδοσης και γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς και στην λίμνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στη Κερκίνη Σερρών και στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου, η ταινία αφηγείται την καθημερινή ζωή στον Πόντο, που καταλήγει στην θυσία και την μάχη για την επιβίωση", και διευκρίνισε πως "το φυσικό κάλλος των τοπίων που επιλέχθηκαν  θυμίζει πολύ τον Πόντο, για εμάς που τον έχουμε επισκεφτεί". Χαρακτήρισε τον Πυρρίχιο χορό ως "ένα θεμέλιο συνοχής και συνταύτισης των μελών της ομάδας".

Κατόπιν ο κος Νικολάου γνωστοποίησε τους συντελεστές της ταινίας: Χρήστος Κεμανετζίδης - κείμενο, επιμέλεια Γιώργου Γεωργιάδη, αφήγηση Τάσσου Νούσια, τραγούδια Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Στάθης Παυλίδης, Παναγιώτης Ασλανίδης.

Μέρα αφιερωμένη στον Πόντο - Ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της Γενοκτονίας

Δέηση για τον Πόντο

Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ "Δέηση για τον Πόντο", που αποτελεί  μια παραγωγή της ΕΡΤ3, σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, αφήγηση του ηθοποιού Τάσου Νούσια, μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση Χρήστου Κεμανετζίδη, επιστημονική υποστήριξη Αναστασίας Ασπρούτσου, σκηνοθεσία Ιορδάνη Μερενίδη. Τραγουδούν οι Χρήστος Χαλκιάς, Αλέξης Παρχαρίδης, λύρα Γιώργος Θεοδωρίδης. 

"Σας προσκαλούμε να τα δείτε από κοντά, γιατί δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να παρουσιάσουμε τόσο σημαντικά κομμάτια, που αφορούν τον Σέρρα χορό που έχει καταβολές από τον αρχαίο Πυρρίχιο, καθώς και το θέμα της Γενοκτονίας, αν σκεφτεί κανείς πως το '19 είναι τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού".

Κλείσιμο βραδιάς με συναυλία

Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία μικρής διάρκειας, στην οποία θα συμμετάσχουν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο Μπάμπης και ο Χρήστος Κεμανετζίδης, ο Στάθης Παυλίδης και ο Ηρακλής Αδαμίδης. "Σας περιμένουμε για ένα ταξίδι στον Πόντο, στην ιστορία μας", ήταν το κάλεσμα της κας Μαυρίδου, "και στον εμβληματικό χορό που είναι η σέρα", πρόσθεσε ο κος Νικολάου.

Πηγή: Χρόνος