Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Υποτροφίες του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης" για την ενίσχυση των Ποντιακών Σπουδών

Υποτροφίες του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης" για την ενίσχυση των Ποντιακών Σπουδών
Υποτροφίες του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης" για την ενίσχυση των Ποντιακών Σπουδών

Η ενίσχυση των Ποντιακών Σπουδών και γενικότερα της μελέτης του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι ο παράλληλος στόχος της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, πάντοτε βέβαια με την οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης». Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ορισμένοι από τους φοιτητές/τριες που παρακολούθησαν προπτυχιακά μαθήματα της Έδρας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ την προηγούμενη χρονιά (2017-2018), είναι ήδη πια μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες είτε στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ είτε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Μάλιστα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τη Μ. Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο του Διεθνούς Πανεπιστημίου παρακολουθεί, με υποτροφία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», ο Κων/νος Ζαφειρίδης, φοιτητής που αρίστευσε στα μαθήματα της Έδρας και στηρίζει τις δράσεις της με την ενεργή συμμετοχή του. Ανάλογες υποτροφίες στο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα χορηγηθούν και στο μέλλον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Σαββίδη ήταν και είναι, στο μέτρο του δυνατού, αρωγός στην ενίσχυση της ιστορικής έρευνας και στην εκπόνηση α΄ και β΄ κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού.

Στην ουσία η χορήγηση υποτροφιών από το Ίδρυμα Σαββίδη δεν είναι άλλο παρά η συνέχιση, έστω περιορισμένα στον ελλαδικό χώρο μετά το 1922, της ευεργετικής παροχής εύπορων Ελλήνων του Πόντου (όπως και μικρών ή μεγάλων κοινοτήτων και των μητροπόλεων στον ιστορικό Πόντο πριν το 1922), επ’ ωφελεία των φιλομαθών νέων…

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στους νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες. Η επώνυμη Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ στηρίζει με κάθε τρόπο, ως οφείλει, αυτή τη νέα γενιά ιστορικών σε κάθε έρευνα και εργασία τους (μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή) σχετική με τον Ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής.