Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Η πρόοδος των Ποντιακών Ερευνών πρωταρχικό μέλημα για την Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Η πρόοδος των Ποντιακών Ερευνών πρωταρχικό μέλημα για την Έδρα Ποντιακών Σπουδών
Η πρόοδος των Ποντιακών Ερευνών πρωταρχικό μέλημα για την Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ ιδρύθηκε τον Μάιο του 2017, μετά από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη (Μάιος 2016).

Επιστημονικό αντικείμενο της Έδρας είναι η διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, ενταγμένης στη μεγάλη ενότητα του Ελληνισμού της Ανατολής, κατά τους Νεότερους Χρόνους. Προπτυχιακά μαθήματα συμβάλλουν στη γνωριμία και τη σταδιακή εκπαίδευση και «ωρίμανση» των φοιτητών σε θέματα κοινωνίας, οικονομίας, ιδεολογίας, συνύπαρξης με άλλους λαούς κ.λπ. που αφορούν στον Ελληνισμό του Πόντου και όλης της Ανατολής, καθώς και της Παρευξείνιας Ζώνης, από την Άλωση της Πόλης και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών μέχρι και την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Μεταξύ των στόχων της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, όπως εξαγγέλθηκε από την αρχή της ίδρυσής της, είναι και η συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού και η πρόοδος των Ποντιακών Ερευνών.

Αυτήν την εποχή ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ (Ruhr-Uni Bochum) της Γερμανίας, μελετώντας τις σύγχρονες προσεγγίσεις της Γενοκτονίας, δίπλα σε καταξιωμένους στο είδος τους επιστήμονες.

Στους συνδέσμους μπορείτε να δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση του γερμανικού Πανεπιστημίου καθώς και εδώ τις απαντήσεις του Θεοδ. Κυριακίδη για τους ερευνητικούς σκοπούς του στο διάστημα της παραμονής του στο Bochum.