Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Ν. Ασλανίδης: Η "Μπάντα" είναι μια συγκλονιστική ιστορία που αποστομώνει τους αρνητές της Γενοκτονίας

Ν. Ασλανίδης: Η "Μπάντα" είναι μια συγκλονιστική ιστορία που αποστομώνει τους αρνητές της Γενοκτονίας
Ν. Ασλανίδης: Η "Μπάντα" είναι μια συγκλονιστική ιστορία που αποστομώνει τους αρνητές της Γενοκτονίας

Λίγες μέρες πριν την επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ "Η Μπάντα" του Ν. Ασλανίδη, στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το e-Pontos.gr, μίλησε με τον ίδιο για όλα όσα προηγήθηκαν από την αρχική ιδέα του, για την παρουσίαση σε ένα ντοκιμαντέρ των δραματικών γεγονότων της Γενοκτονίας μέχρι και την πορεία υλοποίησης του.

Μας είπε λοιπόν:

Στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας έτυχε να πάρω πολλές συνεντεύξεις από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. Πολλοί από αυτούς μου είπαν ότι ο Τοπάλ Οσμάν, είχε μαζί του μια μπάντα την ώρα που λήστευε και σκότωνε τους Έλληνες. Μάλιστα μου έλεγαν ότι η μπάντα αυτή αποτελείτο από Έλληνες!

Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πως ήταν δυνατόν να παίζουν μουσική Έλληνες και να βλέπουν τους συμπατριώτες τους να σφαγιάζονται...

Κάποια στιγμή έμαθα ότι τελικά ο Τοπάλ Οσμάν, έσφαξε και τα μέλη της μπάντας άλλα μόνο ένας κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα και να γράψει ένα βιβλίο πριν από μισό αιώνα...


Επί 2-3 χρόνια έψαχνα να βρω αυτό το βιβλίο το οποίο και τελικά βρήκα στο μεγάλο αρχείο που διατηρεί ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Φωτιάδης. Με βάση αυτό το ντοκουμέντο γυρίσαμε την "Μπάντα".

Είναι μια συγκλονιστική ιστορία που αποστομώνει τους αρνητές της Γενοκτονίας. Μετά το φεστιβάλ θέλω να κάνω μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα για να προβάλουμε δωρεάν το ντοκιμαντέρ και να μάθει όλος ο κόσμος πως έγινε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Να μάθουμε την ιστορική αλήθεια μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα τραγικά εκείνα γεγονότα.

Κάνω έκκληση σε όλους τους ποντιακούς συλλόγους να προβάλλουν το ντοκιμαντέρ σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όσους με βοήθησαν γιατί χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το ντοκιμαντέρ.


Ιστορικοί, τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη έδωσε ένα ποσό για να καλύψουμε μέρος των εξόδων. Επειδή πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ χρειαζόμασταν στολές εποχής που μας τις παραχώρησε δωρεάν το μουσείο Μ. Τσαρτσίδη.  Άλογα πήραμε από το σύλλογο ιππικής τέχνης Πέλλας ενώ όπλα εποχής μας έδωσε η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας.

Ο δήμος Γιαννιτσών μας παραχώρησε τη φιλαρμονική ορχήστρα του. Οι ηθοποιοί ήταν από θεατρικές ομάδες ποντιακών συλλόγων. Ο γνωστός τραγουδιστής Αλέξης Παρχαρίδης ήρθε αφιλοκερδώς να παίξει το ρόλο του Γιάννη Παπαδόπουλου. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη εθελοντές που αγωνίζονται ακόμη για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Αυτοί είναι η μόνη ελπίδα μας...

Σχετικά θέματα