Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Οι Πόντιοι τίμησαν παράδοση και ιστορία στην Αυστραλία

Οι Πόντιοι τίμησαν παράδοση και ιστορία στην Αυστραλία
Οι Πόντιοι τίμησαν παράδοση και ιστορία στην Αυστραλία 

Το 10ο Συναπάντεμα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, πέρασε στην ιστορία. Πόντιοι αλλά και φίλοι των Ποντίων, από όλα τα ηλικιακά στρώματα, από το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αδελαϊδα, το Wollongong, έδωσαν δυναμικό παρόν, στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, το τριήμερο (Παρασκευή 15-Κυριακή 17 Μαρτίου 2019) γιορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο, τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Η αυλαία στο Συναπάντεμα άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής, με το καθιερωμένο «παρακάθ´», στο κοινοτικό μέγαρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι Πόντιοι καλλιτέχνες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα, προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Ειρήνη Σαχταρίδου και Στάθης Αλεξανδρίδης, έχοντας στο πλευρό τους νέους και νέες από τα ποντιακά σωματεία της Αυστραλίας, κράτησαν το κέφι στα ύψη, δίνοντας μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει, υπό τους ήχους της λύρας, του αγγείου, του νταουλιού, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς του Πόντου.

Σε δηλώσεις του, ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ένας εκ των κορυφαίων ερμηνευτών της μουσικής παράδοσης των Ποντίων, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Όποιος ισχυρίζεται ότι η ποντιακή μουσική παράδοση, ο ποντιακός πολιτισμός, πνέει τα λοίσθια, λίγο πριν το φινάλε της δεύτερης δεκαετίας του 21 ου αιώνα, φοβάμαι ότι θα διαψευστεί... Αυτές τις μέρες ακόμη και ο πιο δύσπιστος, πείθεται εδώ στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα και παίρνει μια ηχηρή απάντηση, ότι το μέλλον όχι μόνο δεν έχει πολύ ξηρασία, αλλά απεναντίας έχει πολύ νερό, πολύ οξυγόνο…».

«Γιατί βλέπει στους κόλπους των ποντιακών σωματείων της Αυστραλίας, να κυοφορείται η ελπίδα και ευχαριστούμε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, για την πραγματικά τιμητική πρόσκληση και εμπιστοσύνη, στο πρόσωπο μας».

«Έτσι είναι, η απάντηση έρχεται με στεντόρεια φωνή, από τους συμπατριώτες μας εδώ, 15.000 χλμ μακριά από την πατρίδα, με βασικό συστατικό στοιχείο, την αγάπη, το σεβασμό για την Ελλάδα και τον Πόντο, ρίχνουν το δικό τους χουλιάρ’ νερόπον στη ρίζα του δέντρου του ελληνικού πολιτισμού, του ποντιακού πολιτισμού για «να ανθεί συνεχώς και να φέρει κι άλλο»…”.

Οι Πόντιοι τίμησαν παράδοση και ιστορία στην Αυστραλία

Το παρόν έδωσαν αντιπροσωπίες από την Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας, τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ακρίτες του Πόντου» (Μελβούρνη), την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης, την Ποντιακή Αδελφότητα «Παναγία Σουμελά» (Σύδνεϋ), την Ποντιακή Αδελφότητα «Ποντοξενιτέας» (Σύδνεϋ), την Ποντιακή Αδελφότητα Wollongong «Διογένης», και την Ποντιακή Λέσχη Καμπέρρας.

Το πρωί του Σαββάτου, συνεδρίασαν τα μέλη της Ομοσπονδίας, δίνοντας τη σκυτάλη το μεσημέρι στη νέα γενιά των Ποντίων της Αυστραλίας, να γνωριστούν καλύτερα και να συζητήσουν σε ομάδες εργασίας για θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό και όχι μόνον.

Ετήσιος χορός

Το βράδυ του Σαββάτου, ο χορός ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο όσον αφορά την προσέλευση (κατάμεστη η αίθουσα) αλλά και το αμείωτο κέφι μέχρι τα ξημερώματα, με τους Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Ειρήνη Σαχταρίδου, Στάθη Αλεξανδρίδη και Θόδωρο Κωστίδη, να δίνουν για μια ακόμη φορά τον καλύτερο εαυτό τους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Παναγιώτης Παπουλίδης, εμφανώς συγκινημένος, έπλεξε το εγκώμιο των συνδιοργανωτών, των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και της Ποντιακής Λέσχης Καμπέρας, την Πρόεδρο κ. Άντζι Δημάρχου και τους συνεργάτες της στη διοίκηση, για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του 10 ου Συναπαντήματος.

«Οι προσπάθειες και οι κόποι δικαιώθηκαν. Κατά γενική ομολογία η επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάθε προηγούμενο. Νιώθουμε πολύ μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Γιατί ο καθένας σας και η καθεμία σας ξεχωριστά, βάλατε το δικό σας λιθαράκι. Και για όσους γνωρίζουν τις χιλιομετρικές αποστάσεις εδώ στην Αυστραλία, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να δίνουμε το παρόν. Κάποιοι από εσάς ταξιδέψατε ακόμη και 17 ώρες με το λεωφορείο για να βρεθείτε εδώ…»

«Και όλα αυτά σε μια χρονιά τόσο σημαντική για τον Ποντιακό Ελληνισμό. 100 χρόνια συμπληρώνονται από την Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Και η διοίκηση της Ομοσπονδίας μας πρώτη από όλους, έχει υποχρέωση να αναδείξει το ζήτημα. Να ξυπνήσει τις μνήμες όλων. Να ευαισθητοποιήσει. Να κάνει το ζήτημα γνωστό και σε κύκλους πέρα από τα στενά όρια της μεγάλης ποντιακής οικογένειας. Αυτός δεν είναι και ο στόχος;»

«Για αυτό το λόγο άλλωστε επιλέξαμε, με την καταλυτική παρουσία και την ειδική γνώση του Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, να κλείσουμε το Συναπάντεμα, με ειδική εκδήλωση, στο Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας. Και για όσους γνωρίζουν τι εστί για τους αδελφούς Αυστραλούς αυτός ο χώρος, ποια η σημειολογία του, μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος” ανέφερε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.

Ο κ. Παπουλίδης συνεχίζοντας, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων ιδιαίτερα και τους κύριους χορηγούς στο Συναπάντεμα 2019. Τον κ. Τιμ Ευκαρπίδη από το MCGP, τον κ. Ιγνάτιο Γαβριηλίδη (Instant Purifying Systems) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», αναφέροντας πόσο πολύτιμη είναι η οικονομική στήριξη των παραπάνω.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα, παρουσία της Πρέσβης της Ελλάδος κα. Αικατερίνη Ξαγοράρη και την Ύπατη Αρμοστή της Κύπρου κα. Μάρθα Μαυρομάτη.

Οι Πόντιοι τίμησαν παράδοση και ιστορία στην Αυστραλία

Αριστεία

Με ειδικά αριστεία τιμήθηκαν:
- ο αείμνηστος Θεόφιλος Ευκαρπίδης (Καμπέρα), ο οποίος ήταν ο ιδρυτικός πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Το αριστείο παρέλαβαν με βαθιά συγκίνηση η κα.
Ευκαρπίδου και ο γιος τους κ. Γιάννης Ευκαρπίδης.
- ο κ. Ελευθέριος Τσακιρίδης (Wollongong) για την διαχρονική υπηρεσία του στην Ομοσπονδία. Μάλιστα κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Τσακιρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ρωμανία επέρασεν. Η Ρωμανία επάρθεν. Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο... Αυτή η νεολαία εδώ απόψε είναι η Ρωμανία, αυτή η νεολαία είναι η συνέχεια μας…».
- ο Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, Ηπειρώτης στην καταγωγή, για την διαχρονική επικοδομητική παρουσία του στο χώρο των γραμμάτων και ιδιαίτερα για την πολύπλευρη ερευνητική και όχι μόνον προσφορά του, στον Ποντιακό Ελληνισμό
- ο κ. Κωνσταντίνος Τσιλφίδης, αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά
- οι χοροδιδάσκαλοι των σωματείων-μελών: η Ελένη Τελιγιαννίδη Δημητρόφ (Ποντιακή Αδελφότητα Αδελαϊδας), ο Παναγιώτης Στεφανίδης (Ακρίτες του Πόντου Μελβούρνης), ο Ευθύμης Αυγετίδης (Ποντοξενιτέας Σύδνεϋ), ο Γιάννης Πιλαλίδης (Ποντιακή Εστία Μελβούρνη), και ο Θεόδωρος Μερκούριας (Ποντιακή Λέσχη Καμπέρρας)
- οι Πόντιοι καλλιτέχνες, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Ειρήνη Σαχταρίδου, Στάθης Αλεξανδρίδης, για την ευγενική κατάθεση του ταλέντου τους και τις προσπάθειες τους για τη διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής.

Στις σημαντικές στιγμές της βραδιάς, λογίζεται και η ανακοίνωση από την τελετάρχη της βραδιάς, κ. Ελένη Φλαμπουρίδου, αναφορικά της χορηγίας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Η ευγενική χορηγία προς τον Δρ. Παναγιώτη Διαμάντη αφορά τις προετοιμασίες, για την εισήγηση με τίτλο: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων και η Εκπαίδευση: εμπειρίες από την Αυστραλία», στο Συνέδριο της Διεθνής Συνομοσπονδίας Γενοκτολόγων (IAGS), η οποία θα λάβει χώρα στο Πνόμ Πέν της Καμπότζης τον Ιούλιο του 2019.

Η βραδιά κορυφώθηκε με την ταυτόχρονη είσοδο των χορευτών των ποντιακών σωματείων της Αυστραλίας, οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν. Μεταξύ των χορών δε θα μπορούσε να λείψει και ο χορός των χορών ο Σέρρα Χορός. Η συγκίνηση και η περηφάνια «χτύπησε κόκκινο» όταν ποντιόπουλα της Αυστραλίας (από 4-10 χρόνων) χόρευαν αλλά και τραγουδούσαν παράλληλα έναν από τους κλασικούς χορούς τον Ποντίων, την Τρυγόνα.

Οι μικροί μας πρωταγωνιστές μας έδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί θα συνεχίσει να χτυπά για πολλά χρόνια ακόμη δυνατά η καρδιά του Ποντιακού Πολιτισμού στην Αυστραλία…

Οι Πόντιοι τίμησαν παράδοση και ιστορία στην Αυστραλία

Φόρος τιμής

Η αυλαία έκλεισε ιδανικά την Κυριακή με δύο πολύ σημαντικές ξεχωριστές εκδηλώσεις. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Εθνικό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, στο Αυστραλιανό Ελληνικό Μνημείο. Από την θέση του τελετάρχη, ο Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, στη σύντομη ομιλία του, περιέγραψε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του μνημείου. Η Πρέσβης της Ελλάδος κα. Αικατερίνη Ξαγοράρη μαζί με τους συνέδρους κατέθεσαν στεφάνια εις μνήμη των πεσόντων, είτε εν καιρό πολέμου, είτε στην Γενοκτονία του 1914-1924.

Στην συνέχεια στην κύρια εκδήλωση στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας, όπου στην ενδιαφέρουσα ομιλία του ο Δρ. Διαμάντης ανέπτυξε, με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, το θέμα «Οι Άνζακ του Πόντου», παρουσιάζοντας αναφορές στην Γενοκτονία των Ελλήνων, ιδιαίτερα του Πόντου, από μαρτυρίες και άλλα γραπτά Αυστραλών στρατιωτικών. Πρόκειται για τον υπ’ αριθμόν ένα σε επισκεψιμότητα τουριστικός προορισμός της χώρας.

Ο Δρ. Διαμάντης ευχαρίστησε ειδικά την κ. Μαρία Άντωνυ, Πρόεδρο του Συλλόγου «Ποντοξενιτέας», για την ξεχωριστή συμβολή και αξεπέραστη οργανωτικότητα της, στην πραγμάτωση των εκδηλώσεων.

«Η εγγονή»

Τις εκδηλώσεις της Κυριακής τίμησε με την παρουσία της η εγγονή του Συνταγματάρχη George Devine Treloar, κα. Eleanor Lacey. Ακούγοντας με δάκρυα στα μάτια την ομιλία του Δρ Διαμάντη, η προσκεκλημένη της Ομοσπονδίας απεύθυνε έναν χαιρετισμό εκ μέρος της οικογένειας Treloar μαζί με προσωπικές αναμνήσεις της για τους παππού και γιαγιά της.

Στη συνέχεια, η κ. Μαρία Άνθονυ, η τελετάρχης κα. Αλεξάνδρα Παπουλίδη, ο κ. Παπουλίδης και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Χρυσοστομίδης παρουσίασαν μία αναμνηστική πλακέτα στην κα. Lacey εις αναγνώριση των προσπαθειών της για την προστασία και την ανάδειξη της κληρονομιάς του George Devine Treloar και οι σχέσεις αυτής της κληρονομιάς με τον Ελληνισμό.

Οι Πόντιοι τίμησαν παράδοση και ιστορία στην Αυστραλία

Στεφάνι

Το Συναπάντεμα έκλεισε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας κ. Παναγιώτη Παπουλίδη, συνοδευόμενος από μικρά παιδιά ντυμένα με τις ποντιακές φορεσιές, κατέθεσε στεφάνι στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας εις μνήμη των Άνζακ και των αδικοχαμένων προγόνων τους, προκαλώντας τη συγκίνηση, το ενδιαφέρον, το θαυμασμό των Αυστραλών αλλά και επισκεπτών από άλλες χώρες του κόσμου, οι οποίοι δε σταμάτησαν στιγμή να φωτογραφίζουν και να ρωτούν τι εκπροσωπούν αυτοί οι ντυμένοι νεαροί, με τις ζίπκες και τις ζουπούνες…

«Είναι οι απόγονοι της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και σήμερα εκατό χρόνια μετά την έναρξη του γενοκτονικού έργου του Μουσταφά Κεμάλ, είναι εδώ για να δείξουν το σεβασμό τους στα Αυστραλιανά θύματα πολέμου, πολλά εκ των οποίων έδωσαν μάχες στα αγιασμένα χώματα της πατρίδας μας, της μητέρας Ελλάδας, στη Μακεδονική γη, στην Κρήτη στη Θράκη και αλλού…» ανέφερε ο κ. Παπουλίδης, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο, το 10ο Συναπάντεμα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας.

Έτσι έδωσαν την υπόσχεση ότι οι Πόντιοι της Αυστραλίας, ενωμένοι, θα δώσουν όλοι και όλες τον καλύτερο εαυτό τους για ένα καλύτερο Συναπάντεμα, το καλοκαίρι του 2020.