Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

«Το κόκκινο ποτάμι» αρχίζει να... κυλάει - Πως ξεκινάει το σενάριο

«Το κόκκινο ποτάμι» αρχίζει να... κυλάει - Πως ξεκινάει το σενάριο
«Το κόκκινο ποτάμι» αρχίζει να... κυλάει - Πως ξεκινάει το σενάριο

της Μαρίας Ανδρέου

Αρχίζουν μέσα στις επόμενες ημέρες τα γυρίσματα της νέας δραματικής σειράς του Μανούσου Μανουσάκη «Το κόκκινο ποτάμι», το οποίο θα βλέπουμε από τον Οκτώβριο στη συχνότητα του Open και εστιάζει στη Γενοκτονία των Ποντίων. Μάλιστα, η προβολή της συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη μαύρη αυτή επέτειο της Ιστορίας.

Το σίριαλ βασίζεται στο βιβλίο του ιστορικού, συγγραφέα και πρώην διπλωματικού ακολούθου Χάρη Τσιρκινίδη και γυρίσματα θα γίνουν σε τρεις χώρες, στην Ελλάδα, στη Ρωσία και τη Γαλλία, ενώ ενδέχεται το συνεργείο να ταξιδέψει και στην Τουρκία ή την Αίγυπτο.

Για την υπερπαραγωγή των 30 επεισοδίων έχει αρχίσει ήδη η κατασκευή ενός ολόκληρου σκηνικού από σπίτια στο Λαύριο. Γυρίσματα, όμως, θα γίνουν και στα Μέγαρα, σε μια εκκλησία και σε μοναστήρια της περιοχής, ενώ λέγεται ότι θα γυριστούν σκηνές και στο σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, στο Αρχοντικό Μπενιζέλου. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε το όνομα του κεντρικού πρωταγωνιστή Ιωάννη Παπαζήση, που θα υποδυθεί τον Μίλτο, ενώ αναζητείται ακόμη η συμπρωταγωνίστριά του, μια και το σίριαλ περιγράφει έναν μεγάλο έρωτα στα χρόνια της τραγικής αυτής ιστορικής περιόδου. Στο καστ, το οποίο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβάνονται γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως οι Σωτήρης Χατζάκης, Τάσος Βαμβακίδης, Κοσμάς Ζαχάρωφ και Χαρά - Μάτα Γιαννάτου. Φημολογείται δε ότι με την παραγωγή μιλούν, επίσης, οι Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Αργύρης Πανταζάρας και Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Σε συζήτηση που είχε η διευθύντρια προγράμματος του Open Αλκηστις Μαραγκουδάκη με τον Μανούσο Μανουσάκη ο σκηνοθέτης ανέφερε: «Αυτό που φιλοδοξεί η σειρά να πετύχει είναι να προσεγγίσει τα σημαντικά αυτά γεγονότα μέσα από την καθημερινή ζωή των ηρώων. Θέλουμε να δείξουμε τις επιπτώσεις όλης αυτής της βαρβαρότητας στην ίδια τη ζωή. Μέσα από τον έρωτα, την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις θα κάνουμε ένα ιστορικό ταξίδι στην πολυτάραχη αυτή περίοδο. Έτσι θα αποδοθεί και το μεγαλείο της ζωής, της πίστης και της ελπίδας, κόντρα στην ασύλληπτη βιαιότητα που έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή».

Αρραβώνας σκοπιμότητας

Το σενάριο της σειράς συνυπογράφουν μαζί με τον Μανούσο Μανουσάκη οι Νίκος Απειρανθίτης και Δώρα Μασκλαβάνου. Όσο για την ιστορία, αρχίζει το 1897. Στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει τον πεντάχρονο γιο της Μίλτο με τη δίχρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαΐδη. Αρραβώνας σκοπιμότητας γιατί, σύμφωνα με τον μουσουλμανικό νόμο, αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν, θεωρούνταν πλέον ατιμασμένο («βρόμικο») και δεν επιτρεπόταν να γίνει ποτέ γυναίκα μουσουλμάνου.

Έτσι, αυτοί οι αρραβώνες προστάτευαν τα κορίτσια από τον κίνδυνο να παντρευτούν με τη βία κάποιον Τούρκο. Η οικογένεια Νικολαΐδη εγκαθίσταται στην Κωνσταντινούπολη και η οικογένεια Παυλίδη στη Σινώπη του Πόντου. Τα χρόνια περνούν... Την Κυριακή 21 Ιουλίου 1908 ο σουλτάνος μεταβαίνει στο τζαμί και υπόσχεται ισότητα, αδελφότητα, δικαιοσύνη σε όλες τις εθνότητες.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού συμμετέχουν 60 μαθήτριες του Ζαππείου Παρθεναγωγείου και 60 μαθητές της Οικονομικής και Ιερατικής Σχολής της Χάλκης. Της τύχης τα περίεργα! Ανάμεσα στις μαθήτριες βρίσκεται η Ιφιγένεια και στ’ αγόρια ο Μίλτος.

Πηγή: Espresso