Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Έκθετη η ΠΟΕ με το θέμα "Καιρίδη"

Έκθετη η ΠΟΕ με το θέμα "Καιρίδη"
Έκθετη η ΠΟΕ με το θέμα "Καιρίδη"

Με μία ανακοίνωση, πέντε μέρες μετά, που την αφήνει έκθετη, προσπαθεί να κλείσει η διοίκηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, το θέμα που προέκυψε πριν λίγες μέρες με τις δηλώσεις του Υπ. Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Δ. Καιρίδη (δείτε αναλυτικά όλα όσα αναρτήθηκαν, εδώ).

Να θυμίσουμε ότι μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το e-Pontos, η ΠΟΕ με ανακοίνωση της είχε ζητήσει την αποπομπή "Καιρίδη".

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕ, η οποία αναφέρεται και στο ενδεχόμενο να ανεγερθεί Μνημείο για τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, στην πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, τονίζει ότι πραγματοποίησε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη το Σάββατο 20 Απριλίου και στον οποίο σύμφωνα με την ίδια (ΠΟΕ) ετέθη το συγκεκριμένο θέμα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ και τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της, δεν έγινε καμία αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα. Εύκολα λοιπόν κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε.

Γίνεται αναφορά στη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σαφή, ξεκάθαρη και παγιωμένη θέση στο ζήτημα της Γενοκτονίας και πως οποιοσδήποτε μετέχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος ασπάζεται την θέση αυτή. Εξού και η προσπάθεια του κ. Καιρίδη για αναδίπλωση τις τελευταίες μέρες με τη βοήθεια κάποιων "Ποντίων".

Το θέμα αυτό, είναι σίγουρο ότι δεν έκλεισε. Τα αργά και επιλεκτικά αντανακλαστικά της σημερινής διοίκησης της ΠΟΕ, θα πρέπει να δείχνουν την ίδια ευαισθησία και σθεναρή αποδοκιμασία όλων όσων παίζουν, ηθελημένα ή άθελα, το ρόλο των αρνητών της Γενοκτονίας.

Και κάτι τελευταίο: Συνάντησε ή όχι ο Δ. Καιρίδης τη διοίκηση της ΠΟΕ;

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Τοπαλίδης παρευρέθη, προσκεκλημένος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του εφήβου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Μία εκκρεμότητα ετών αποκαταστάθηκε, με πρωτοβουλία του κ. Καμίνη, και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κοσμεί πλέον την πρωτεύουσα. Επόμενο βήμα αποτελεί η τοποθέτηση ενός κεντρικού μνημείου αφιερωμένο στην Γενοκτονία των προγόνων μας, που τόσα χρόνια λείπει από την πρωτεύουσα της χώρας. Η απόφαση έχει ληφθεί, το προηγούμενο διάστημα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, και βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Δήμαρχο προσωπικά προκειμένου να υλοποιηθεί.

Ακολούθως το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Στην συνάντηση η Ομοσπονδία εξέφρασε τον προβληματισμό και μετέφερε τον αναβρασμό των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της για τις πρόσφατες δηλώσεις Καιρίδη. Εξέθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον οργανωμένο ποντιακό χώρο αναφορικά με την Γενοκτονία ιδιαίτερα στα πλαίσια της διεθνοποίησης του ζητήματος από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας καθώς και το ζήτημα της Παναγίας Σουμελά.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σαφή, ξεκάθαρη και παγιωμένη θέση στο ζήτημα της Γενοκτονίας και πως οποιοσδήποτε μετέχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος ασπάζεται την θέση αυτή. Τόνισε την ανάγκη ανάληψης ενεργού ρόλου της πολιτείας στο ζήτημα της διεθνοποίησης και προχώρησε σε δηλώσεις για την εκατονταετία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την βούληση του κόμματος του να εργαστεί για την διεθνοποίηση του ζητήματος.

Η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στην Βουλή των Ελλήνων, στα πλαίσια των επαφών που έχει αιτηθεί η Ομοσπονδία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.