Τρίτη 14 Μαΐου 2019

19.05.2019 - Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

19.05.2019 - Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
19.05.2019 - Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο 19.05.1919 είναι μια συμπαραγωγή της “Hellas TV / Foto-Video” με την Bayern Films.

H “Hellas TV / Foto-Video” με πρωτοβουλία του ιδρυτή της Φώτη Μάραντου και των συνεργατών και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μαύρη εκείνη ημέρα που ο σφαγέας Κεμάλ εισέβαλε στην Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και βιαιότερη φάση της Γενοκτονίας, ξεκίνησε τη δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ στη γερμανική γλώσσα σχετικά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η προετοιμασία της ταινίας έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018, τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2019 στο Μόναχο συνεχίστηκαν αρχές Μαρτίου στην Τραπεζούντα, την Κερασούντα και τη Σαμψούντα, τον Απρίλιο έγινε ένα υπέροχο γύρισμα με δυνατή συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης καθώς και μελών των χορευτικών των Συλλόγων του Λάουφ, Άουγκσμπουργκ & Μονάχου και ολοκληρώθηκαν στο τέλος Απριλίου με την κινηματογράφηση πλάνων για δεύτερη φορά στην Τραπεζούντα, την Κερασούντα, την Ορντού και τη Σαμψούντα.


Αυτή τη στιγμή η ταινία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κειμένων και του μοντάζ.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γερμανικού κοινού για το γεγονός της απώλειας 353 χιλιάδων ανθρώπων πριν από έναν περίπου αιώνα. Όπως άλλωστε ανέφερε στη συνέντευξή της και η κυρία Els, διευθύντρια της κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας, «πρέπει να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να μην ξαναζούμε τα ίδια».

Το ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να προβληθεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου της Γερμανίας και αν βρεθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση να υποτιτλιστεί ή να μεταγλωτιστεί στα αγγλικά και τα ελληνικά. Αφενός στα αγγλικά έτσι ώστε να προβληθεί και σε φεστιβάλ στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία και αφετέρου στα ελληνικά για να γίνουν προβολές σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας έτσι ώστε να ενημερωθούν σχετικά και τα Ελληνόπαιδα μια και απ’ ότι φαίνεται υπάρχει και εκεί ένα έλλειμμα ενημέρωσης.