Κυριακή 19 Μαΐου 2019

19 Μαΐου - Ημέρα πένθους και μνήμης για τους Πόντιους

19 Μαΐου - Ημέρα πένθους και μνήμης για τους Πόντιους
19 Μαΐου - Ημέρα πένθους και μνήμης για τους Πόντιους

Πέρασαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τη δεύτερη μεγαλύτερη Γενοκτονία του 20ου αιώνα. Μπορεί οι μνήμες για κάποιους να ξεθώριασαν, όμως, ειδικά οι Πόντιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τον ξεριζωμό των παππούδων και των πατεράδων τους.

Η ιστορία όμως έχει γράψει. Πάνω από 350 χιλιάδες Πόντιοι ήταν τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ. Και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες το αποδεικνύουν.

Η θλιβερή επέτειος της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την Ποντιακή πατριά της Μελβούρνης. Η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στην Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού για την 19η Μαΐου.

Μετά τις διαλέξεις του Κωνσταντίνου Καλυμνιού και του Θεμιστοκλής Κρητικάκου την περασμένη Πέμπτη στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, την Παρασκευή έγινε επιμνημόσυνη δέηση και αποτίμηση φόρου τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Darebin Community Monument for all victims of Genocide. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το "Darebin Ethnic Communities Council", τον Οργανισμό ‘’Return to Anatolia’’και την Συντονιστική Επιτροπή.

Το Σάββατο εκπρόσωποι πολλών σωματείων κατέθεσαν στεφάνια στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων (Hellenic Memorial Foundation) ενώ την Κυριακή έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου (221 Dorcas St., South Melbourne VIC 3205).

Επίσης επρόκειτο να γίνει και η κεντρική ομιλία στην αίθουσα της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης Βικτωρίας, 345 Victoria St Brunswick με τον Δρ. Παναγιώτης Διαμαντής που είναι Καθηγητής, Συντονιστής των Μελετών Γενοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ. Διδάσκει ιστορία στο κολλέγιο St. Ignatius, Riverview. Είναι επίσης στο Ινστιτούτο για την Έρευνα της Γενοκτονίας του Σίδνεϊ, την επιστημονική ομάδα του Colin Tatz που συμμετείχε στην αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων Ελλήνων και της Ανατολής από το Κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας.

Οι επόμενες εκδηλώσεις

- 26 Μαΐου, Κυριακή 2019 από 09.30 π.μ έως 12.30 μ.μ., 
1000 Steps – Kokoda Walk, Mt Dandenong
Ανεβαίνω για την μνήμη. Ανεβαίνω για την ζωή.

353 άνθρωποι θα συμμετάσχουν για να τιμήσουν τους προγόνους μας. 100 Χρόνια από τότε που χάθηκαν άδικα. Όχι άλλη προσφυγιά για κανέναν λαό του κόσμου. Δεν μισούμε τους ανθρώπους, μισούμε τις κακές τους πράξεις. Όλα τα έσοδα θα δοθούν κατευθείαν στο Ινστιτούτο Ερευνών Murdoch για τα παιδιά.

Απαιτήσεις: Κατάλληλα υποδήματα (αθλητικά ή παπούτσια για πεζοπορία) & 1 λίτρο νερό (ελάχιστο), καθώς δεν υπάρχουν πηγές σε αυτό το μονοπάτι (τα σνακ είναι προαιρετικά).
Για εισιτήρια επικοινωνήστε με την Penny Tsombanopoulos on 0409 850 109.
Tickets / Εισιτήρια · 10 $.

- 25 Αυγούστου Κυριακή 2019, “Βοήθησε να σωθεί μια ζωή” Αιμοδοσία (Blood Donation) Collins St Donor Centre Level 1,367 Collins St Melbourne Vic.

Οι οργανωτές σημειώνουν πως «θα ήταν χαρά και μεγάλη τιμή για εμάς και τους 353.000 αδικοχαμένους Πόντιους αδελφούς μας, αλλά και για όλες τις αδικοχαμένες χριστιανικές ψυχές που ζητάνε δικαίωση, να παρευρεθούν και να λάβουν μέρος οι συμπάροικοι».

Επίσης, θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις για τις οποίες θα ενημερωθεί η παροικία.

Πηγή: Neos Kosmos