Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Η έξοδος των Ελλήνων του Πόντου - Μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων

Η έξοδος των Ελλήνων του Πόντου - Μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων
Η έξοδος των Ελλήνων του Πόντου - Μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων

Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» δημιούργησε μια πρωτότυπη παράσταση βασισμένη σε μαρτυρίες Ποντίων Προσφύγων που αναφέρονται στην Γενοκτονία των Ποντίων. Με αυτές τις μαρτυρίες των προσφύγων και επιλεγμένα κείμενα, συγκροτείται ένα θεατρικό έργο που προβάλλει αρχικά την ήσυχη, ευχάριστη και δημιουργική καθημερινότητα των Ποντίων στην «πατρίδα». Μια κατάσταση, η οποία θα αλλάξει ξαφνικά τον Νοέμβρη του 1916, όταν η ήρεμη ζωή θα ανατραπεί σε μια ατέρμονη και απρόβλεπτη πορεία εξόδου από την πατρίδα τους.

Τα συγκλονιστικά αυτά κείμενα αποδίδονται με έντονη συγκινησιακή φόρτιση από τους ηθοποιούς του Συλλόγου.

Χαρακτηριστικό της παράστασης, την οποία σκηνοθέτησε ο Γιώργος Γαλάντης, είναι το γεγονός ότι ο λόγος προεκτείνεται με κίνηση και σωματική έκφραση ώστε να εικονογραφούνται εύληπτα οι καταστάσεις και οι χαρακτήρες του έργου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνονται οι θεατές οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο και το μήνυμα της παράστασης.

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» θεωρεί χρέος του να διαδώσει το σημαντικό αυτό θεατρικό γεγονός τόσο στο πανελλήνιο, όσο και στο εξωτερικό, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου είναι και αφιερωμένη αυτή η παράσταση.

Η θεατρική παράσταση «Η Έξοδος» είναι η αληθινή ιστορία της πρώτης γενιάς που υπενθυμίζει το δράμα της προσφυγιάς. Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 στις 8:00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα του συλλόγου "Άγγελος Δεληγιώργης" (Δαβάκη 10, Καλλιθέα).