Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

50 προβολές της «Μπάντας» σε τρεις μήνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό...

50 προβολές της «Μπάντας» σε τρεις μήνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό...
50 προβολές της «Μπάντας» σε τρεις μήνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό...

του Νίκου Ασλανίδη

Πριν από τρεις μήνες ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του, το ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «Η μπάντα». Μετά τη συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε δυο βραβεία, δεχτήκαμε «βροχή» προσκλήσεων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό. Έτσι ξεκινήσαμε τις δωρεάν προβολές.

Πριν λίγες μέρες συμπληρώσαμε 50 προβολές στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Παράλληλα έγιναν προβολές της «Μπάντας» σε φεστιβάλ της Αυστραλίας και των ΗΠΑ ενώ διαθέσαμε περισσότερα από 100 dvd σε γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας για να γίνουν προβολές την ώρα των μαθημάτων. Μπορεί η προβολή στην Τουρκία να απαγορεύτηκε αλλά οι γείτονες μας θα μάθουν την ιστορική αλήθεια με άλλους τρόπους αφού το ντοκιμαντέρ είναι έτοιμο και με τουρκικούς υπότιτλους.

Για να ενημερωθεί όλος ο κόσμος τι έγινε στον Πόντο πριν από 100 χρόνια εκτός από τα τουρκικά, « Η μπάντα» κυκλοφορεί και με αγγλικούς, γερμανικούς, ρωσικούς, γαλλικούς και σουηδικούς υπότιτλους. Σε αυτό βοήθησε το ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη. Τους ευχαριστώ από καρδιάς γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε την ιστορία των προγόνων προς τα έξω... Ευχαριστώ για άλλη μια φορά όλους όσους με βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια. 

Η «Μπάντα» μας δείχνει τι μπορούμε να καταφέρουμε εάν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι... Μας δείχνει το δρόμο για να βγάλουμε τον πόνο μας από τα «παρακάθια» και να τον μεταφέρουμε σε κάθε γωνία του πλανήτη για να μην ξαναζήσουμε γενοκτονίες. 

Το ταξίδι συνεχίζεται, και θα συνεχιστεί όλο το 2019 που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη δεύτερη και πιο αιματοβαμμένη φάση της γενοκτονίας. Είναι το χρέος μας στους 353.000 άταφους νεκρούς που αφήσαμε εκεί στον Πόντο. 

Όσοι φορείς ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν δωρεάν το ντοκιμαντέρ ας στείλουν email στο naslanidis1@yahoo.gr.

Σχετικά θέματα