Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Τα..."απάν αφκά" στην πρεμιέρα των εξαήμερων εκδηλώσεων του «Ευστάθιου Χωραφά»

Τα..."απάν αφκά" στην πρεμιέρα των εξαήμερων εκδηλώσεων του «Ευστάθιου Χωραφά»
Τα..."απάν αφκά" στην πρεμιέρα των εξαήμερων εκδηλώσεων του «Ευστάθιου Χωραφά»

Με τη διασκευή στα ποντιακά του έργου «Της κακομοίρας», με τον αλησμόνητο Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο του Ζήκου, άνοιξαν την Κυριακή 21η Ιουλίου, οι εξαήμερες, καθιερωμένες, πολιτιστικές εκδηλώσεις του «Ευστάθιου Χωραφά», στο γήπεδο της Πατρίδας. Το έργο, που σκηνοθέτησε ο Νίκος Μπουζίνης και διασκεύασε στα ποντιακά με τον τίτλο «τα απάν αφκά», είχε εξαιρετικές ερμηνείες από τα παιδιά του συλλόγου, που αποδεικνύουν ότι έχουν μπολιάσει πλέον στο DNA τους την ποντιακή διάλεκτο, ώστε να τη μεταδώσουν και στις επόμενες γενιές! Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τοπικούς καλλιτέχνες, όπως ο Παύλος Καγκελίδης, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο Γιάννης Χωραφαΐδης κ.α.

Στην πρεμιέρα βρέθηκε ο Κώστας Βοργιαζίδης και ο αντιδήμαρχός του Βασίλης Παπαδόπουλος. Πριν την έναρξη τελέστηκε αγιασμός από τον εφημέριο της Πατρίδας, π. Διονύσιο Συρόπουλο, με τον πρόεδρο του «Ευστάθιου Χωραφά», Αντώνη Καγκελίδη, να είναι σίγουρα ικανοποιημένος για το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου του.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας 22ας Ιουλίου περιελάμβανε ποντιακά τραγούδια και χορούς (Σαββίδης, Βασιλειάδης, Ακριτίδης, Κουρτίδης κ.α), ενώ σήμερα Τρίτη θα κυριαρχήσει η ποντιακή και δημοτική μουσική! Στο θρησκευτικό μέρος των εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένες στην εορτάζουσα Αγία Παρασκευή, το απόγευμα της Κυριακής έγινε η υποδοχή των τιμίων λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικόλαου και Ειρήνης, τα οποία θα παραμείνουν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 27 Ιουλίου.

Πηγή: Ημερησία