Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Πάρκο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νίκαια

Πάρκο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νίκαια
Πάρκο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νίκαια

«Πάρκο 19ης Μαΐου 1919» ονομάστηκε ο χώρος πρασίνου που βρίσκεται μπροστά από το Κατράκειο θέατρο, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως φόρος τιμής στις δεκάδες χιλιάδες Ποντίους που ήρθαν, έζησαν και δημιούργησαν, καθώς και στους απογόνους τους που συνεχίζουν να ζουν στην πόλη.

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ένας δήμος απόλυτα ταυτισμένος με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, απετέλεσε το πρώτο σημείο εγκατάστασης των ξεριζωμένων Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Προς αυτή την θέση, ο Δήμος θέλοντας να αναδείξει και τιμήσει μία σημαντική πλευρά της ιστορίας του, επέλεξε την “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”, δηλαδή τη 19η Μαΐου, για παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το «Πάρκο 19ης Μαΐου 1919», και παράλληλα το γλυπτό του Μιχάλη Κάσση με τίτλο “Ξεριζωμός” που το κοσμεί σε περίοπτη θέση.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης σε δηλώσεις του για την εκδήλωση και το επετειακό της ημέρας ανέφερε: «Την Κυριακή 19 Μάη αποδώσαμε τιμή στη μνήμη των θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου, στον χώρο έξω από το Κατράκειο. Τόσο η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ονομασία σε «Πάρκο 19ης Μαΐου 1919», όσο και η σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε με κατάθεση στεφάνου στο γλυπτό «Ξεριζωμός» του Μιχάλη Κάσση, σηματοδοτούν τη σύνδεση της πόλης του «σήμερα» με μια σημαντική πλευρά της μαρτυρικής της ιστορίας και των ποντιακών της «ριζών». Σταδιακά ο γνωστός σε όλους μας χώρος πρασίνου έξω από το Θέατρο, με τα μεγάλα έργα ανάπλασης που κάνουμε αυτή την εποχή θα αλλάξει εντελώς μορφή και θα μετατραπεί σε ένα καταπληκτικό πάρκο πολιτισμού και αναψυχής για όλους. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα το καινούριο πάρκο, με δραστηριότητες κι εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί» .

Επίσης, ανάλογη εκδήλωση για την “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” πραγματοποιήθηκε και στον Οικισμό Σταματάκη, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, με την επιμνημόσυνη δέηση να τελείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Πηγή: Korydallos News