Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Η Γενοκτονία των Ποντίων, ο Ελύτης και ο Μίκης στις Πρέσπες

Η Γενοκτονία των Ποντίων, ο Ελύτης και ο Μίκης στις Πρέσπες
Η Γενοκτονία των Ποντίων, ο Ελύτης και ο Μίκης στις Πρέσπες

Τριάντα χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, σαράντα από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη και εκατό από την Γενοκτονία των Ποντίων, οι «Πρέσπες 2019», ενώνουν και φέτος τις τέχνες και τους ακρίτες στις δυο πλευρές των συνόρων.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν 22-26 Αυγούστου σε διάφορα σημεία της Φλώρινας με την κεντρική από αυτές στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, το Σάββατο 24 Αυγούστου. Στη διάρκειά της η γέφυρα του Αγίου Αχιλλείου θα ονομαστεί «Γέφυρα Νίκου Μουτσόπουλου», στη μνήμη του σπουδαίου καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. που ανέσκαψε την βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Ο καθηγητής που έφυγε πλήρης ημερών τον περασμένο Μάρτιο, είναι επίσης αυτός που αναστήλωσε τον ναό του Αγίου Γερμανού, ενώ ανέδειξε και μελέτησε πολλές άλλες εκκλησίες στην ενδοχώρα των Πρεσπών.

Το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων είναι τριπλό, αφενός τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, αφετέρου τα 40 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας που απονεμήθηκε στον Οδυσσέα Ελύτη και τρίτο, τα 95 χρόνια από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2019» ξεκινούν με ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων και ήδη στα 20 ποντιακά χωριά της Φλώρινας έχει σημάνει συναγερμός. Την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Λιμνοχώρι, στις όχθες της λίμνης Ζάζαρη, θα δοθεί η συναυλία που αποθεώθηκε πριν από λίγο καιρό από το κοινό του Ηρώδειου. Ερμηνεύουν οι αδερφοί Τσαχουρίδη και η Λιζέτα Νικολάου, ενώ από τα χωριά Φιλώτας, Λεβαία, Αντίγονο, Μανιάκι, Πελαργός, Φαράγγι, Φανός, Άγιοι Ανάργυροι, Βαλτόνερα, Λιμνοχώρι, Άγιος Βαρθολομαίος, Κολχική, Τροπαιούχος, Καύκασος, Μεσόκαμπος, οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Πηγή: Έθνος