Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Ενημέρωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Zagori Mountain Running

Ενημέρωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Zagori Mountain Running
Ενημέρωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Zagori Mountain Running 

Το τριήμερο 19-21 Ιουλίου 2019, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής έδωσε το παρών στο Ζagori Mountain Running 2019, σε μια από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις αγώνων βουνού με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, στα καταπράσινα Ζαγοροχώρια, οι αθλητές αναμετρώνται με τη φύση αλλά και τον εαυτό τους, αφού οι διαδρομές φτάνουν ακόμα και αποστάσεις 80 χιλιομέτρων!

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου, κατά την τελετή έναρξης στο χωριό Τσεπέλοβο, παρευρέθηκε, εκπροσωπώντας την Ένωση, η αντιπρόεδρος, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, η οποία χαιρέτισε τη διοργάνωση και παρουσίασε τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει η ανάδειξη και ενημέρωση μέσα από τέτοιες διοργανώσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μιας και φέτος τιμάμε τα 100 χρόνια και -σε αντίθεση με τις άλλες επετείους- γιορτάζουμε την αιωνόβια ανθεκτικότητα της μνήμης. Στην παρουσίαση που έγινε προβλήθηκαν και σύντομα ενημερωτικά spots-video, ενώ έγινε αναφορά και στις κεφαλαιώδεις μορφές των Raphael Lemkin και Gregory Stanton. Στο τέλος της βραδιάς, προβλήθηκε το βίντεο από το DVD του συλλόγου «Τhe Crime of Crimes: Genocide».

Ενημέρωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Zagori Mountain Running

Την επόμενη μέρα, Σάββατο, από κοινού με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, η οποία τοποθέτησε το ενημερωτικό της περίπτερο στο χώρο της Έκθεσης, οι Ποντιακοί σύλλογοι ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και διανεμήθηκαν εκατοντάδες DVD και φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση που είχαν από τους μικρούς δρομείς της διοργάνωσης που συμμετείχαν στο “Zagoraki” (παιδικό αγώνα δρόμου, εντός του χωριού), στους οποίους χάρισαν αυτοκόλλητα με το επετειακό λογότυπο των 100 χρόνων και τα φόρεσαν με περηφάνια πάνω στην αθλητική τους εμφάνιση συμμετοχής. Πολλοί γονείς, έκδηλα συγκινημένοι, προέτρεπαν τα παιδιά τους, επίσης, να φορέσουν το αυτοκόλλητο είτε λόγω της καταγωγής τους είτε λόγω της ευαισθησίας τους γύρω από το ζήτημα. «Γι’ αυτό να τρέξεις αγόρι μου!», ήταν η συμβουλή που έδιναν επανειλημμένως στους μικρούς φίλους.