Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή: Μαντί με γέμιση κιμά

Παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή: Μαντί με γέμιση κιμά
Παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή: Μαντί με γέμιση κιμά

Τα μαντί, είναι γεμιστά ζυμαρικά, με απροσδιόριστη προέλευση και ρίζες τούρκικες, ποντιακές, αρμένικες, μεσανατολίτικες, ρώσικες - ακόμα είδος μαντί είναι τα κινέζικα dumplings όσο και τα ιταλικά tortellini. Στην Τουρκία πιο συνηθισμένα είναι με γέμιση κιμά και σάλτσα γιαουρτιού, αποτελούν δε δημοφιλές έδεσμα σε γάμους και μεγάλα καλέσματα. Σε κάποια μέρη της ανατολής αντί γέμιση κιμά βάζουν αλεσμένα βρασμένα ρεβίθια ή φακές, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν και κιμά από σόγια. Είναι λιγάκι μπελαλίδικα, γι’ αυτό και πολλοί τα αγοράζουν έτοιμα αλλά αξίζει ο κόπος.

Υλικά

Για το φύλλο: 400 γρ. αλεύρι, και άλλα 100 γρ. περίπου για το άνοιγμα, 2 αυγά, μισό κ.γ. αλάτι, 50 γρ. βούτυρο και 150 γρ. νερό.

Για τη γέμιση κιμά: 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 400 γρ. γιαούρτι, κατά προτίμηση στραγγιστό, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ψιλοκομμένο, χλωρό ή ξερό δυόσμο, σουμάκ και αλατοπίπερο.

Για την σάλτσα ντομάτας: 80 γρ. βούτυρο, 3 κ.σ. ντοματοπολτέ, 2 κ.γ. γλυκιά κόκκινη πάπρικα.

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο, το χωρίζουμε σε τετραγωνάκια και στο καθένα βάζουμε μικρή ποσότητα από την γέμιση κιμά και το κλείνουμε σαν πουγκί - «μποχτσαδάκι». Τα ραντίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάνε. Στη συνέχεια σε νερό (ή ζωμό κρέατος) που χοχλάζει βράζουμε τα μαντί, όπως τα μακαρόνια για 20’ και μετά σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στο βραστό νερό για άλλα 20’ ακόμα να φουσκώσουν καλύτερα (διότι δεν βράζουν εύκολα). Τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε, περιχύνοντάς τα πρώτα με την σάλτσα γιαουρτιού και μετά με την σάλτσα ντομάτας. Η φίλη Πελαγία η Σμυρνιά που μας έδωσε την συνταγή επισημαίνει πως αν θέλουμε να τα σοδιάσουμε, μετά το στράγγισμα τους τα φουρνίζουμε για 15’ περίπου στους 180°C. Στην Τουρκία μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα μαντί στα σούπερ μάρκετ και τα μπακάλικα. Στην Ελλάδα, αν δεν έχετε χρόνο να τα φτιάξετε μόνοι σας, να χρησιμοποιήσετε τορτελίνια του εμπορίου, δεν θα ’ναι το ίδιο αλλά θα μοιάζει!

Πηγή: EmprosNet