Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Σητεία (Video)

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Σητεία
Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Σητεία 

Το δικαίωμα στη μνήμη υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά ο Σύλλογος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας με την εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, στην περιοχή Λειβάδια - Άγιος Ιωάννης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Είναι η 21η συνεχής φορά εκδηλώσεων, με τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Αλεβίζο να τονίζει πως “οι δικοί μας δεν χάνονται, όσο τους θυμόμαστε”.

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Σητεία

Όπως σημείωσε, οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν τα τελευταία χρόνια εμπεδωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και οι πηγές για την Γενοκτονία τόσο από Έλληνες όσο και ξένους μελετητές πληθαίνουν συμβάλλοντας για έναν δημοτικό διάλογο που βοηθάει στην αποτύπωση της αλήθειας για μια μια ιδιαίτερα δραματική περίοδο.

Όπως παρατήρησε, υπάρχουν προσπάθειες για την άμβλυνση των αντιθέσεων στην ιστορία για την ομορφοποίηση των Βαλκανίων, ωστόσο οι μνήμες αντιστέκονται, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως και η Σητεία, όπου κάθε οικογένεια έχει κοντά της ή λίγο πιο μακριά κάποιο μέλος με ρίζες από τη Μικρά Ασία.


Ο Σύλλογος, επιμένει να μελετά και να συμβάλλει στο “ξετύλιγμα” της ιστορίας με το σωστό τρόπο και σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η φωτεινή ομιλία του Γ. Αλεβίζου με θέμα "Ο Κρυπτοχριστιανισμός στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού": ” Στην κορύφωση του δράματος του Ποντιακού Ελληνισμού που συμπίπτει με την Κεμαλική περίοδο (1919-1922) οι διωγμοί γίνονται περισσότερο εξοντωτικοί και θηριώδεις. Οι Ελληνικοί και Αρμενικοί πληθυσμοί δεν φονεύεται απλά με μαχαίρια και όπλα. Πεθαίνουν ύστερα από φρικώδη μαρτύρια πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία. Άνδρες και γυναικόπαιδα χωρίς διάκριση ηλικίας. Στην περιοχή μόνο του Πόντου εξοντώθηκαν 353.000 άτομα. Συνολικά από τον Ελληνισμό της Ανατολής (Θράκης, Μ. Ασίας, Πόντου) εξοντώθηκαν γύρω στα 900.000 άτομα (1914-1924)”.

Με τη φετινή εκδήλωση, τελειώνει η θητεία του Γ. Αλεβίζου, που θέλει να παραδώσει σε νεότερους τη σκυτάλη.

Πηγή: Style100 FM