Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Τροβαδούροι Κηφισιάς: «Δεν Ξεχνάμε…» τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τροβαδούροι Κηφισιάς: «Δεν Ξεχνάμε…» τη Γενοκτονία των Ποντίων
Τροβαδούροι Κηφισιάς: «Δεν Ξεχνάμε…» τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ομιλία μνήμης και μoυσικοχορευτική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων με θέμα «Δεν Ξεχνάμε…» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Βασίλης Γκατσόπουλος» από τον Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύλλογο «Τροβαδούροι Κηφισιάς»

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπία Καλού και στην συνέχεια στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πυρριχίου Ακαδημίας και εισηγητής του Ποντιακού Πολιτισμού αναφέρθηκε στις «τραγικότερες σελίδες της ιστορίας των Ποντίων που γράφτηκαν την περίοδο 1916 -1923, οπότε και συντελέστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, με τον αριθμό των θυμάτων να υπολογίζεται σε 353.000. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του αιώνα μετά από εκείνη των Αρμενίων, της οποίας έπεται χρονολογικά. Η τραγική ιστορία ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών, όταν οι Έλληνες του Πόντου ξεριζώθηκαν από τις πανάρχαιες εστίες τους και εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο».

Η ομιλία μνήμης ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο και με το χορευτικό συγκρότημα της Πυρριχίου Ακαδημίας, συνοδεία στο τραγούδι και στη λύρα ο Ιωάννης Ταϊλαχίδης, στο νταούλι ο Βασίλειος Καρυοφυλλίδης και τον συντονισμό της εκδήλωσης τον είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Φίλιππος Χίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος "Παναγία Ελευθερώτρια" αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Χαρτουλιάρης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Κύριλλου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άστεως Αιγυπτιωτών Ελλήνων υποναυάρχος ΠΝ (ε.α)  Μάρκος Μάστρακας, πρόεδροι συλλόγων του τόπου μας, εκπρόσωποι του τοπικού τύπου και πλήθος κόσμου.

Πηγή: Αμαρυσία