Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Ένα θεατρικό έργο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Θεσσαλονίκη: Ένα θεατρικό έργο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Θεσσαλονίκη: Ένα θεατρικό έργο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

της Λεμονιάς Βασβάνη

Το έργο «Ομμάτια δακρωμένα - Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» εμπνευσμένο από το ομότιτλο έργο της συγγραφέως  Τάνιας Χαροκόπου, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στο Θέατρο Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ. Όλγας) σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.

«Πρόκειται για την πρώτη επαγγελματική θεατρική παράσταση που έχει ως θέμα τον Πόντο, και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με την ματιά του Αβδελιώδη και την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων», δήλωσε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, που συμμετέχει και στην παράσταση.

«Θα δείτε μια παράσταση με όρους σύγχρονης τραγωδίας με στοιχεία από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα», εξήγησε ο γνωστός σκηνοθέτης προσθέτοντας πως το πρίσμα με το οποίο είδε το έργο ήταν πως «Ο εχθρός κρύβεται στον εαυτό μας, οι φόβοι δημιουργούνται από τη σκέψη μας». Πρόσθεσε πως "ο πλανήτης μας κινδυνεύει και πρέπει να τον σώσουμε. Δεν πρέπει να θεωρείται ένας τόπος μαρτυρίων, αλλά ένας παράδεισος υγιούς αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων, ένας τόπος που μας δόθηκε για να τον απολαύσουμε".

Θεσσαλονίκη: Ένα θεατρικό έργο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Το έργο διαδραματίζεται στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ενός γεγονότος που μαζί με την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασυρίων αμαύρωσε την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία με τον πιο παράλογο και απρόβλεπτο τρόπο.

Για την παράσταση ο καλλιτέχνης Θεόφιλος Πουταχίδης έγραψε μουσική. Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του που αποτελεί κομμάτι αυτής της προσπάθειας, ενώ εστιάζοντας στο τραγούδι που έγραψε είπε πως «είναι ιδιαίτερο» και ομολόγησε πως του άρεσε τόσο πολύ, ώστε αποφάσισε να το εντάξει στη δική του δουλειά.

Στην Ιστορία που επαναλαμβάνεται εστίασε ο Δημήτρης Πετρόπουλος τονίζοντας πως «και σήμερα γίνονται γενοκτονίες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε». Στην εμπιστοσύνη που έχει στον σκηνοθέτη και στους συντελεστές της παράστασης εστίασε η ηθοποιός Βερόνικα Αργέντζη, ενώ η γεννημένη στη Σμύρνη Τουρκάλα ηθοποιός Fide Kioksal υπογράμμισε την έννοια της φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς: Έλληνες και Τούρκους.

Θεσσαλονίκη: Ένα θεατρικό έργο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κατά τον Λευτέρη Δημηρόπουλο, φεύγοντας ο θεατής θα έχει μεν μια συγκίνηση, αλλά με ένα θετικό πρόσημο. Τέλος ο Νίκος Πολοζιάνης είπε πως: «το έργο θίγει δύο θέματα: το φόβο του θανάτου που γεννά τη βία, και το την αγάπη για τη ζωή που γεννά τον έρωτα».

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:
Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Fide Kioksal, Ορφέας Παπαδόπουλος, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Νίκος Πολοζιάνης .

Μαζί τους οι Γεωργία Ζώη και Δημήτρης Πετρόπουλος.

Φιλική συμμετοχή: Χριστίνα Σαχινίδου.

Τη μουσική συνθέτει και εκτελεί σε παγκόσμια πρώτη ο καλλιτέχνης Θεόφιλος Πουταχίδης "Εκεί όπου οι σκέψεις γίνονται λέξεις για να τις τραγουδήσουν τα χείλη των ερωτευμένων".

Το τραγούδι «Ομμάτα Δακρωμένα» τραγουδούν ζωντανά οι Δέσποινα Φιλίππου και ο Θεόφιλος Πουταχίδης.