Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Παρουσιάζεται η «Η Κιβωτός του Πόντου» του Τάσου Κοντογιαννίδη

Παρουσιάζεται η «Η Κιβωτός του Πόντου» του Τάσου Κοντογιαννίδη
Παρουσιάζεται η «Η Κιβωτός του Πόντου» του Τάσου Κοντογιαννίδη

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, (Ακαδημίας 20), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου- συγγραφέα Τάσου Κοντογιαννίδη «η Κιβωτός του Πόντου» Ιστορία και πολιτισμός του Ποντιακού Ελληνισμού. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, μεγάλες Ποντιακές προσωπικότητες, ο εκδότης του βιβλίου Σάββας Καλεντερίδης και ο συγγραφέας.

Το βιβλίο αναφέρεται στην μυθολογία που έχει σχέση με τον Πόντο, όπως η Αργοναυτική εκστρατεία, το ταξίδι του Φρίξου και της ΄Ελλης, ο Προμηθέας Δεσμώτης που ελευθέρωσε ο Ηρακλής, οι Αμαζόνες και συνεχίζει με την εγκατάσταση των Ελλήνων Αρκάδων στην Μίλητο και μετά στον Πόντο ιδρύοντας πρώτα την Σινώπη και μετά την Τραπεζούντα, Αμισό, Κερασούντα κ.ά. Αναφέρεται στις επαφές που είχε η Αθήνα με τις πόλεις του Πόντου, με τις εμπορικές συμφωνίες που συνήψε ο Περικλής αλλά και στην βοήθεια που παρείχαν οι Έλληνες του Πόντου στον Ξενοφώντα με τους Μύριους μετά το «θάλαττα, θάλαττα».

Το βιβλίο παρουσιάζει τις μεγάλες προσωπικότητες που ανέδειξε διαχρονικά ο Πόντος, όπως ο Διογένης ο κυνικός, ο Στράβων ο Γεωγράφος, οι Αυτοκράτορες του Βυζαντίου Κομνηνοί, ο Βησσαρίων, ο Γεώργιος Τραπεζούντιος, ο αρχηγός της Επαναστάσεως του 1821 Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο στρατηγός αδελφός του Δημήτριος. Ενώ γίνεται η παρουσίαση όλων των μεγάλων ποντιακών προσωπικοτήτων που αναδείχθηκαν σε όλους τους τομές μέχρι σήμερα, επιστημονικούς, πολιτικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς.

Αναφέρεται επίσης στις Μεγάλες Μονές που στήριξαν γλωσσικά και χριστιανικά τον πληθυσμό, στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε με τα σχολαρχεία και τα φροντιστήρια, με την μουσική και τους χορούς, την λύρα που διατήρησαν από την αρχαιότητα, με τα θέατρα που παράσταιναν ποντιακά έργα και ελληνικά αναφερόμενα στην επανάσταση του 21.

Τέλος στο βιβλίο αναφορά στην Γενοκτονία, με τον Κεμάλ που έδωσε το 1919 το σύνθημα στους μουσουλμάνους, «αφανίστε τους γκιαούρηδες και οι περιουσίες που έχουν θα γίνουν δικές σας». Έτσι εξολόθρευσαν 353.000 Έλληνες του Πόντου και φτάσαμε μετά στην ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και την εγκατάσταση στην Μητροπολιτική Ελλάδα.