Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ «19.5.1919»

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ «19.5.1919»
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ «19.5.1919»

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Φώτη Μάραντο, με σκοπό να ενημερωθεί το Γερμανόφωνο κοινό για τα δεινά που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου το 1919. Ο Φώτης Μάραντος είναι Νεομετανάστης, εγκαταστάθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας μαζί με την οικογένειά του το 2012. Μολονότι ο ίδιος δεν έχει καμία καταγωγή από τον Πόντο, θέλησε να δημιουργήσει έναν ντοκιμαντέρ για τη γενοκτονία των Ποντίων, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα για τη γενοκτονία στην γερμανική γλώσσα. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στις περιοχές του Εύξεινου Πόντου, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι εκφράζει την άποψή της και η πρόεδρος της κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε πρώτη φορά συμβολικά στο Νταχάου και μετά στο Μόναχο στο πλαίσιο της «33ης Ελληνικής Εβδομάδας Κινηματογράφου».

Στόχος του κ. Μάραντου είναι το ντοκιμαντέρ να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ώστε να γίνει γνωστή η Γενοκτονία των Ποντίων και να αποφευχθούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον. Ήδη ταξίδεψε στην Αυστραλία, στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 18.15, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού, με ελεύθερη είσοδο. Στο πλαίσιο της προβολής συμμετέχει η σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια.

Πηγή: ΕΡΤ

Χορηγός επικοινωνίας: e-Pontos.gr

Σχετικά θέματα