Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

Να αναγνωρίσει η Νέα Ζηλανδία την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Να αναγνωρίσει η Νέα Ζηλανδία την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Να αναγνωρίσει η Νέα Ζηλανδία την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας την Πέμπτη το απόγευμα (12 Μαρτίου), ο τραγουδιστής κ. Serj Tankian του συγκροτήματος System of a Down κάλεσε το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας – της οποίας είναι μόνιμος κάτοικος – να υιοθετήσει ψήφισμα αναγνώρισης των τριών Γενοκτονιών.

Έτσι ανέτρεψε την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας κ.Winston Peters, η οποία αποθάρρυνε τους βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος (Labour Party) να παραβρεθούν σε εκδήλωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Νέας Ζηλανδίας υπέρ της αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων 1914-1924.

Η επιστολή του κ. Peters κυκλοφόρησε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, αφού είχε κυκλοφορήσει το πρωί της ίδια ημέρας στους ίδιους επιστολή-καταγγελία του πρέσβη της Τουρκίας στο Wellington, κ. Ahmet Ergin.

Ύστερα από δεκαετίες ακούστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ακριτικής Νέας Ζηλανδίας ο αγώνας για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του δικτύου Newshub κ. Jenna Lynch, «οι παππούδες και οι γιαγιάδες του βραβευμένου με αριστείο Grammy τραγουδιστή Serj Tankian ήταν επιζώντες των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω θρησκεύματος».

Να αναγνωρίσει η Νέα Ζηλανδία την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σύμφωνα με το Newshub, η επιστολή του Νεοζηλανδού Υπουργού Εξωτερικών κ. Peters λέει, μεταξύ άλλων: «Αποφασίζοντας για το αν να δεχθείτε ή όχι την πρόσκληση [της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής], παρακαλώ να σημειώσετε την θέση της κυβερνήσεως της Νέας Ζηλανδίας πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, η οποία είναι να ενθαρρύνει την Τουρκία και την Αρμενία, σαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, να συζητήσουν το θέμα.»

Για τον κ. Τανκιάν, σύμφωνα πάντα με το Newshub, αυτό ήταν απειλή προς τους βουλευτές να μην παραβρεθούν. «Ούτε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο διάσημος τραγουδιστής ροκ. «Πιστεύω ότι είναι κρίμα… απογοητευτικό».

Απαντώντας σε δημοσιογράφους για το αν είπε σε βουλευτές να μην παραβρεθούν στην εκδήλωση υπέρ της αναγνώρισης των Γενοκτονιών, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Αυτή είναι δική σας καταγγελία. Φυσικά όχι».

Πάντως ο αγώνας για την δικαίωση της αναγνώρισης έχει πλέον μία πολύ ισχυρή φωνή στην Νέα Ζηλανδία, έγραψε η δημοσιογράφος του Newshub.

[Διαβάστε εδώ https://www.newshub.co.nz/home/politics/2020/03/rockstar-v-winston-system-of-a-down-frontman-calls-on-nz-to-recognise-genocide.html το πλήρες κείμενο, μαζί με την τηλεοπτική ανταπόκριση του Newshub της Νέας Ζηλανδίας.]