Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Τιμάται η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Βόλο

Τιμάται η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Βόλο
Τιμάται η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Βόλο

Αφιερωμένες στη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται την Κυριακή 24 Μαΐου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον Βόλο είναι το μνημείο της Γενοκτονίας, που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. «Ο εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Βόλο την Κυριακή 24 Μαΐου ξεκινούν με γενικό σημαιοστολισμό από τις 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση όλων των δημόσιων, δημοτικών καταστημάτων και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Στις 11 το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Μανδηλαρά, στο άλσος Ανδρέας Βαλαχής, έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Ακολουθεί ομιλία του πρόεδρου της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας Κωνσταντίνου Περκουλίδη.