Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η Ποντιακή κουλτούρα»

«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η Ποντιακή κουλτούρα»
«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η Ποντιακή κουλτούρα»

Στις 2 Αυγούστου 2020, στις 8:30 μ.μ., το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η Ποντιακή κουλτούρα» παρουσιάζεται στη γειτονιά του αεροδρομίου, ΕΜΑΚ 1, στην περιοχή της Γκορυτσάς, Ασπροπύργου.

Το έργο αποτελείται από συμμετοχική δράση, τελετουργική performance και κινηματογραφική προβολή. Η κινηματογραφική προβολή παρουσιάζει τις συμμετοχικές δράσεις της κοινότητας στο έργο «Αμολή», υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ποντιακής κουλτούρας μέσα από την τροφή, τις μαρτυρίες του ξεριζωμού και της μετεγκατάστασης της κοινότητας στην Ελλάδα, τη μουσική και τα τραγούδια του Πόντου.

Η συμμετοχική δράση της κοινότητας περιλαμβάνει τις μαρτυρίες των Ποντίων και τραγούδια που σχετίζονται με μνήμες, που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως Τσιχότκα, Βράσα, Τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.



Η δύναμη της τέχνης της κοινότητας, καθώς και η πίστη στη ζωή μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ιστορικής μνήμης και της αισιοδοξίας μπροστά σε καιρούς πανδημίας.

Το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» με αφορμή τον κορωνοϊό μας καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη γη και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ με όχημα τη σύγχρονη τέχνη δημιουργεί δυναμικές που αντιστέκονται σε κάθε μορφή στασιμότητας και φόβου. Το μήνυμα που το έργο μεταφέρει είναι ότι «Η τέχνη, η δημιουργικότητα όπως και η αλήθεια-γνώση, ελευθερώνουν».

Είσοδος ελεύθερη.