Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Με ικεσίες στην Παναγία Σουμελά θα διεξαχθεί το προσκύνημα στο Γουέστ Μίλφορντ

Στιγμιότυπο από την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά
Στιγμιότυπο από την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά

Καθώς ο μήνας Αύγουστος μας δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας λίγο περισσότερο, η εορτή της Παναγίας, σε λίγες μέρες θα μας θυμίσει ότι στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, η χάρη και η ευλογία της, μας δίνει το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο.

Και φέτος ο Ποντιακός ελληνισμός θα ανηφορίσει προς το West Milford, της Νέας Ιερσέης για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τηρώντας βέβαια τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα που ισχύουν και που έχει κοινοποιήσει προς τις κοινότητες, η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης.

Το Ιερό Ίδρυμα Ποντίων Αμερικής και Καναδά αποφάσισε φέτος να μην διοργανώσει το καθιερωμένο φεστιβάλ, που συμπεριλάμβανε την συμμετοχή μουσικών και την λειτουργία κουζίνας με επιλογές γεύσεων.

Στιγμιότυπο από την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά
Στιγμιότυπο από την προετοιμασία του χώρου

Ωστόσο, θα τελεστούν κανονικά οι ιερές ακολουθίες του Εσπερινού το απόγευμα του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020 και της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020, στις οποίες θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελείται κάθε χρόνο και μνημόσυνο εις μνήμη όλων των μελών που έφυγαν από την ζωή.

Όσοι προσέλθουν θα χρειαστεί να φορούν μάσκα και εντός του ναού η χωρητικότητα θα περιοριστεί στην παρουσία τριάντα ατόμων.

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος ευελπιστούν ότι θα γίνει επίσης κανονικά και η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό.

Η εορτή της Μεγαλόχαρης, αποκτά ιδιαίτερο νόημα καθώς οι πιστοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Παναγία για να ξεπεράσουμε την πανδημία του Κορωνοιού.

Στιγμιότυπο από την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά
Στιγμιότυπο από την προετοιμασία του χώρου

Σε όλους τους προσκυνητές θα προσφερθεί φαγητό και θα δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν για τα σχέδια, την δράση και τα επόμενα βήματα του Ιερού Ιδρύματος, που στόχο έχουν όχι μόνο την πρόοδο αλλά και την πολιτιστική προβολή του ποντιακού ελληνισμού.

Σε αυτό το κομμάτι ιδιαίτερο ρόλο θα έχουν οι κυρίες που συμμετέχουν στο PHOS Council, (από τα αρχικά: Pontian Hellenic Outreach and Support Council) έναν οργανισμό που με την δράση του, θα αγκαλιάσει περισσότερα μέλη ποντιακής αλλά και μη ποντιακής καταγωγής, στην Ομογένεια.

Για πρώτη φορά φέτος θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση των ακολουθιών, μέσω του Facebook και έτσι ακόμα και όσοι δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν για λόγους υγείας θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα δρώμενα.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους, το Ιερό Ίδρυμα πολύ σύντομα θα υπογράψει το συμβόλαιο για την αγορά παρακείμενου οικοπέδου, βάζοντας τις βάσεις για την επέκταση των εγκαταστάσεων. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν απο τον πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος, Δρα Χαράλαμπο Βασιλειάδη την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020.

Έτσι και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή λόγω της πανδημίας, η παράδοση που ξεκίνησε εδώ και 37 έτη και συνεχίζεται τα τελευταία 14  χρόνια, στο Γουέστ Μίλφορντ, της Νέας Ιερσέης, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα δώσει την δυνατότητα στους πιστούς να ικετεύσουν την Παναγία για την υγεία των ιδίων και των οικογενειών τους αλλά και για την υπόλοιπη Ομογένεια και τον απανταχού Ελληνισμό.