Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Ημερίδα για τα Ποντιακά έθιμα από το Τμήμα Παρευξείνιων Χωρών

Ημερίδα για τα Ποντιακά έθιμα από το Τμήμα Παρευξείνιων Χωρών
Ημερίδα για τα Ποντιακά έθιμα από το Τμήμα Παρευξείνιων Χωρών

του Δήμου Μπακιρτζάκη

Μια διαδικτυακή ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/12 από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας, Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η ημερίδα έχει τίτλο: «Τα Καλαντόφωτα» ποντιακά έθιμα του Δωδεκαημέρου. Η ημερίδα θα φορά την επιστημονική προσέγγιση στα συγκεκριμένα έθιμα, όπως ενημέρωσε η Μυροφόρα Ευσταθιάδου δρ. λαογραφίας στο ΕΚΠΑ και μια από τις ομιλήτριες της ημερίδας.

Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η κα Ευσταθιάδου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μια σύμπραξη επιστημόνων λαογράφων και ερασιτεχνών ερευνητών, κάτι που εντάσσεται στα πλαίσια της σύγχρονης λαογραφίας. Μάλιστα στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό η Σταυρούλα Φωτοπούλου διευθύντρια του Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. «Με ενέργειες δίκες της καταγράφει στο διεθνή κατάλογο της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ένα εθνικό ποντιακό δρώμενο το γνωστό των “Μωμόγερων”» πληροφόρησε η κα Ευσταθιάδου.

Θα υπάρξουν διάφορες προσεγγίσεις επί του θέματος, ενώ θα αναδειχθεί και ο ρόλος των Συλλόγων στη διαχείριση των εθίμων που είναι πολύ σημαντικός. «Πάντοτε μεταξύ των ανθρώπων της παράδοσης υπήρχε και υπάρχει μέχρι ένα σημείο και σήμερα, ένα άγραφο συμβόλαιο που προστάζει τι πρέπει να κάνουμε αυτές τις μέρες» θα τονίσει η καθηγήτρια. 


Η παράδοση έχει απίστευτη ικανότητα προσαρμογής και εύρεσης τρόπων να είναι επίκαιρη υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση τα έθιμα θα ήταν ίδια κάθε χρόνο. «Το διαφορετικό κοινό που συμμετέχει στα διαδραματιζόμενα είναι μια νέα εκδοχή της παράδοσης» σημείωσε. 

Τέλος αναφορικά με την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων μέχρι και σήμερα, η ίδια υποστήριξε ότι «Πολλοί λένε ότι τα διατηρούμε για να μην χαθεί η παράδοσή μας. Ειδικά για τον ποντιακό κόσμο, επειδή η ιστορική πατρίδα βρίσκεται πολύ μακριά η παράδοση έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο, δηλαδή να υποκαταστήσει την άλλοτε ιστορική πατρίδα» κατέληξε. 

Η ημερίδα θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom με meeting ID: 4071975187 και password: duth.

Πηγή: Χρόνος