Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025

Θεματικό Δίκτυο «Ποντιακός Ελληνισμός – Καμίαν ’κι ανασπάλλω!» Σχολικό έτος 2025 - 2026

Θεματικό Δίκτυο «Ποντιακός Ελληνισμός – Καμίαν ’κι ανασπάλλω!» Σχολικό έτος 2025 - 2026
Θεματικό Δίκτυο «Ποντιακός Ελληνισμός – Καμίαν ’κι ανασπάλλω!» Σχολικό έτος 2025 - 2026

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», ανακοινώνει τη συνέχιση του Θεματικού Δικτύου «Ποντιακός Ελληνισμός – Καμίαν ’κι ανασπάλλω!» για τη σχολική χρονιά 2025-2026.

Ο κύριος σκοπός του δικτύου είναι η εισαγωγή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στο Δημοτικό Σχολείο, η μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης στους μαθητές/ριες, όχι ως στείρας γνώσης αλλά ως δεξιότητας αυτογνωσίας, καταλλαγής και ειρήνης μεταξύ των λαών.

Στο πλαίσιο του δικτύου, οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν επιμορφωτικές συναντήσεις και υποστηρίζονται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων ή προγραμμάτων. Η δράση του Δικτύου και των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και σχολείων, οι καλές πρακτικές και τα παραγόμενα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται σε δια ζώσης ή και διαδικτυακές συνεδρίες και θα αναρτώνται και θα εναποτίθενται στην ιστοσελίδα του Δικτύου που στο άμεσο προσεχές μέλλον θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Το δίκτυο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων. Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί, συμμετέχουν στις δια ζώσης ή διαδικτυακές επιμορφωτικές συναντήσεις του Δικτύου και υλοποιούν δραστηριότητες και προγράμματα Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στα σχολεία τους, με την υποστήριξη του δικτύου. Οι δραστηριότητες και τα ανωτέρω αναφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να συνδεθούν με τις θεματικές και τις δράσεις των εργαστηρίων δεξιοτήτων, να υλοποιούνται στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων ή της διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων.

Βασικός στόχος της δημιουργίας και συνέχειας του δικτύου είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών – μελών του, η παρουσίαση καλών πρακτικών, η διάθεση εκπαιδευτικού υλικού και η εν γένει συμπαράσταση σε δραστηριότητες που αφορούν σε προγράμματα Ιστορίας και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Η επικοινωνία και συνεργασία των μελών του δικτύου θα πραγματοποιείται κυρίως κατά τις επιμορφωτικές συναντήσεις, δια ζώσης ή και διαδικτυακά.

Επισημαίνεται ότι με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του Δικτύου (Μάιος 2026), θα διοργανωθεί ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν οι δράσεις των μελών του Δικτύου.

Συντονιστική Επιτροπή

- Μπούτσκου Ευαγγελία – Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
- Μπαζακογιάννη Στέλλα – Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης.
- Ταξίδης Ευστάθιος – Διευθυντής στο 34ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης – Συγγραφέας – Αρχισυντάκτης του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών περιοδικού «Ποντιακή Εστία» που εκδίδει το Σωματείο «Παναγία Σουμελά»
- Τσιρίδης Μωυσής-Διευθυντής στο 1ο Δημοτικό σχολείο Σίνδου – Πιστοποιημένος επιμορφωτής της Ποντιακής Διαλέκτου
- Αφεντουλίδου Γιώτα – Εκπαιδευτικός Φυσικής αγωγής, αποσπασμένη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

Παιδαγωγική Ομάδα

- Μπούτσκου Ευαγγελία-Διευθύντρια     πρωτοβάθμιας     εκπαίδευσης     Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
- Ηλίας Πετρόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πρόεδρος στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
- Μπαζακογιάννη Στέλλα-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
- Ταξίδης Ευστάθιος – Διευθυντής στο 34ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Συγγραφέας – Αρχισυντάκτης του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών περιοδικού «Ποντιακή Εστία» που εκδίδει το Σωματείο «Παναγία Σουμελά»
- Τσιρίδης Μωυσής-Διευθυντής στο 1ο Δημοτικό σχολείο Σίνδου-Πιστοποιημένος επιμορφωτής της Ποντιακής Διαλέκτου
- Αφεντουλίδου Γιώτα-Εκπαιδευτικός Φυσικής αγωγής, αποσπασμένη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

Πρόταση λειτουργίας για τη σχολική χρονιά 2025 – 26

Κατά το σχολικό έτος 2025 – 2026 προτείνεται η πραγματοποίηση κυρίως διαδικτυακών συναντήσεων αλλά και δια ζώσης, με επιμέρους στόχους την:

- Μελέτη και Ανάλυση της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου:
- Οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και εκδόσεων που επικεντρώνονται στη μελέτη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, των προσφυγικών ρευμάτων και της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Δημιουργία διαδραστικών πλατφορμών που παρουσιάζουν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες του Πόντου
- Μελέτη, Διάσωση και Διάδοση της Ποντιακής Διαλέκτου:
- Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, τόσο σε σχολεία όσο και σε κοινότητες.
- Ανάπτυξη υλικού εκμάθησης και επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.
- Προώθηση της Ποντιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς:
- Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραστάσεων και εκθέσεων για την προβολή της ποντιακής μουσικής, χορού, θεάτρου και τέχνης.
- Ενίσχυση της σύνδεσης με τις παραδόσεις, το αξιακό σύστημα του ποντιακού ελληνισμού, τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα, την ποντιακή διατροφή.
- Δημιουργία Κοινωνικών Δικτύων και Συνεργασιών:
- Ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.
- Συνεργασία με ποντιακά σωματεία και συλλόγους για την υποστήριξη και υλοποίηση δράσεων και project
- Διοργάνωση θεματικών εργαστηρίων και διαλέξεων που αφορούν την ελληνοποντιακή ταυτότητα και τα σύγχρονα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού.
- Ενίσχυση της Εκπαίδευσης των Νέων για την Πολιτισμική Κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου:
- Προώθηση προγραμμάτων που συνδυάζουν την ποντιακή παράδοση με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων.
- Υποστήριξη των μαθητών στην κατανόηση της σημασίας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς για την προσωπική τους ταυτότητα.

Αυτοί οι στόχοι συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, ως ενιαίου και αδιάσπαστου τμήματος του σύμπαντος Ελληνισμού, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά να κατανοήσει και να αναδείξει αυτή την πολύτιμη κληρονομιά στο σύγχρονο κόσμο.

Ο σκοπός του Δικτύου Εκπαίδευσης για τον Πόντο είναι να διατηρήσει να προωθήσει και να διδάξει την ποντιακή ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό και παραδόσεις στις νέες γενιές. Το δίκτυο στοχεύει να ενισχύσει την ταυτότητα και τη συνείδηση της ποντιακής κληρονομιάς, προσφέροντας εκπαιδευτικά εργαλεία και προγράμματα που βοηθούν στη μετάδοση αυτών των πολύτιμων στοιχείων στους εκπαιδευτικούς και δια μέσου αυτών στους/στις μαθητές/τριες και στις τοπικές κοινότητες.

Ενδεικτική θεματολογία

Η θεματολογία περιλαμβάνει ενημερωτικές εισηγήσεις για θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, παρουσιάσεις για σημαντικά ζητήματα όπως η Γενοκτονία, προβολή σημαντικών στοιχείων που συνθέτουν την κουλτούρα των Ποντίων όπως η ποντική διάλεκτος, οι χοροί, η μουσική, η διατροφή, τα ήθη και έθιμα του Πόντου.

Περιλαμβάνει επίσης δια ζώσεις συναντήσεις και εκδρομές για βιωματικές δράσεις.

Ενδεικτικός Προγραμματισμός – Χρονοδιάγραμμα
Οι δράσεις του δικτύου για τη φετινή χρονιά ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου του 2025 και ολοκληρώνονται τον Μάιο του 2026.

Προγραμματίζονται τα παρακάτω επιμορφωτικά σεμινάρια:

Διαδικτυακά:

- Ο ρόλος των Ποντιακών Σωματείων στη διαφύλαξη του Ποντιακού Πολιτισμού-Πέμπτη 13 Νοέμβριου 2025
- Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου του Πόντου-Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025
- Ποντιακή μουσική και τραγούδι- Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
- Ποντιακοί χοροί-Η ιστορία και οι συμβολισμοί τους-Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026
- Τα έθιμα του Πάσχα στον Πόντο-Ταφικό έθιμο- Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026
- Το Ποντιακό Θέατρο-Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
- Η Γενοκτονία του Πόντου μέσα από λογοτεχνικά κείμενα-Πέμπτη 14 Μαΐου 2026

Δια ζώσης:

- Παρασκευή 31 Οκτώβριου 2025-Καλωσόρισμα με ποντιακό “μουχαμπέτι” – συνεστίαση
- Καλοκαίρι: Οδοιπορικό στον Πόντο

Η παρουσία των μελών του Δικτύου σε αυτά θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη για την υλοποίηση προγραμμάτων-δράσεων του Δικτύου αλλά και για τη γνωριμία και αλληλεπίδραση των μελών μεταξύ τους.

Με βάση το επιμορφωτικό υλικό, θα προταθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία του Δικτύου, για να υλοποιηθούν από τα μέλη – σχολεία του Δικτύου και τα παραγόμενα αποτελέσματα αυτών, θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ του Δικτύου που πραγματοποιείται στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Όλες οι επιμορφωτικές συναντήσεις θα διοργανώνονται σε συνεργασία της Συντονιστικής Επιτροπής και της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου με Επιστημονικά υπεύθυνο τον Ηλία Πετρόπουλο, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Πρόεδρο στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και τους συνεργαζόμενους φορείς του Δικτύου που είναι: Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά».

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί, παρακαλούνται να συμπληρώσουν on line τη φόρμα: https://forms.gle/nwid2urimQ395Nei7