Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Προκλήσεων συνέχεια...


του Θεόφιλου Κωτσίδη


Πριν από ένα μήνα περίπου στην ιστοσελίδα της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» http://opengov.gr την οποία χειρίζεται το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της ιστοσελίδας όπου αναρτώνται οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πλήρωση καίριων θέσεων ευθύνης στον κυβερνητικό και στον κρατικό μηχανισμό (Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Διοικήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων, επιστημονικό προσωπικό κ.α.) και συγκεκριμένα στην Φόρμα Υποβολής υπήρχε η κατηγορία «ΓΛΩΣΣΕΣ», όπου ο ενδιαφερόμενος – υποψήφιος όφειλε να επιλέξει για τη «ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ», τη «ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» και για άλλες «ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ» που ομιλεί και χειρίζεται. Η επιλογή σε κάθε μία από αυτές τις υποκατηγορίες επρέπε να γίνει από μία λίστα που διατίθεται από τον διαδικτυακό τόπο.

Στη λίστα των γλωσσών από τις οποίες πρέπει να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος – υποψήφιος συμπεριλαμβάνονται δεκάδες γλώσσες από ολόκληρη την υφήλιο με πρώτη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Μέχρι εδώ όλα καλά!

Ωστόσο σοβαρότατα ερωτηματικά προκάλεσε μεταξύ άλλων η καταγραφή στην κατηγορία των ξένων γλωσσών και των εξής επιλογών: «ΠΟΝΤΙΑΚΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ, ΒΛΑΧΙΚΑ»!


Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γρηγόρης Αποστολάκος με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον τέως πλέον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και τον τέως πλέον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη τους οποίους μεταξύ άλλων ρωτούσε αν «Γνωρίζουν και εγκρίνουν τις επιλογές των ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΩΝ και ΒΛΑΧΙΚΩΝ γλωσσικών ιδιωμάτων στην καταγραφή τους στην κατηγορία των ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ του διαδικτυακού τόπου http://opengov.gr «Ανοικτή Διακυβέρνηση»;

• Με ποια λογική και αιτιολογία συμπεριλήφθηκαν τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ και ΒΛΑΧΙΚΑ ως επιλογές για ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ και ιδίως ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ;
• Ειδικότερα για τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ με ποια αιτιολογία θεωρούνται διαφορετική ή ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ως προς τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ;
• Αναγνωρίζονται ως ξένες γλώσσες τα ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ και ΒΛΑΧΙΚΑ από την Ελληνική πολιτεία;
• Αναγνωρίζονται ως μειονότητες Πόντιοι, Αρβανίτες και Βλάχοι στην Ελλάδα που ομιλούν την αντίστοιχη ξένη προς την Ελληνική γλώσσα;
Μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα παραπάνω δεν θα χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα για την υποστήριξη της θέσης περί ύπαρξης εθνοτικών ή εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα;»

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011 στο Ελληνικό κοινοβούλιο ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ν. Ρόβλιας.

Ο κ. Ρόβλιας για όσους εύκολα ξεχνούν ήταν ο πρώτος υπουργός στον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση το Δεκέμβριο του 2009 (2 μήνες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009) όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται το γραφείο του να μεσολαβούσε ώστε να προβληθούν αιτήματα – ρουσφέτια για μεταθέσεις και μετατάξεις αστυνομικών και στρατιωτικών.

Ο κ. Ρόβλιας βέβαια επανήλθε στην κυβέρνηση!!!

Στη σύντομη τοποθέτηση-απάντηση προς την επερώτηση που κατατέθηκε λίγες μέρες αργότερα από 15 πλέον βουλευτές της Ν.Δ. ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης με ύφος ειρωνικό και αλαζονικό ισχυρίστηκε ότι η επερώτηση πιθανόν να έγινε, παρόλη τη διόρθωση από μεριάς της κυβέρνησης, για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους καθώς και άκουσον άκουσον για το παραπάνω θέμα με τις γλώσσες στο site του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε ο κατάλογος γλωσσών και διαλέκτων που υπάρχει στην ελεύθερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια WikiPedia!!!!!!!!!!!

Δείτε εδώ την απάντηση



κ. Ρόβλια, μια και ήσασταν εσείς αυτός που αναγκαστικά έπρεπε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στο παραπάνω θέμα, είναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα να συμβουλεύεται διάφορες σελίδες του διαδικτύου;

Ακόμα και σήμερα κ. Ρόβλια και λοιποί, αν δείτε τη σελίδα της WikiPedia όσον αφορά την Ποντιακή Διάλεκτο για το τι είναι και τι χαρακτηριστικά έχει (δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για το κατά πόσο όλα όσα αναγράφονται στη σελίδα αυτή είναι σωστά για την Ποντιακή Διάλεκτο) θα δείτε ότι η Ποντιακή Διάλεκτος, ακόμα και για όσους δεν ξέρουν, είναι μία ΕΛΛΗΝΙΚΗ Διάλεκτος!

Δανειζόμενοι την Ποντιακή παροιμία "Που κι νουνίζ' όντας κάθεται, θαμάεται όντες σκούται" πολύ φοβόμαστε με όλα αυτά που κάνετε και γίνονται καθημερινά γύρω μας το "σκούται" θα είναι πολύ δύσκολο για ορισμένους!

Δείτε εδώ όλη τη συζήτηση