Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ψήφισμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ψήφισμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ψήφισμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά με ψήφισμα που εξέδωσε στο ετήσιο τακτικό της συνέδριο τάσσεται στο πλευρό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής και Καναδά στην προσπάθεια τους για αποκατάσταση και εδραίωση της αλήθειας και του δικαίου με αμοιβαίο σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό όλων. 

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

Σήμερα, ημέρα Σάββατο της 6ης Οκτωβρίου του 2018, οι επίσημα εντεταλμένοι αντιπρόσωποι των οργανωμένων φορέων-μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Η.Π.Α. και Καναδά (ΠΠΟ) που συμμετείχαμε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΠΟ, που πραγματοποιείται στην πόλη της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ υπό την επιμέλεια του τοπικού σωματείου «Κομνηνοί», και κατόπιν ολοκληρωμένης ενημέρωσης και εποικοδομητικού διαλόγου, καταθέσαμε και ψηφίσαμε ομόφωνα προτάσεις στα πλαίσια των εργασιών και διαβουλεύσεων του εν λόγω συνεδρίου σύμφωνα με τις οποίες:

Δηλώνουμε ότι:

Η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν συμβάλει μήτε στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Ελλάδος με το τη FYROM ούτε στην επίτευξη συνθηκών μακρόχρονης ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας και ειρήνης στις μεταξύ των δύο κρατών και λαών σχέσεις αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων που, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και πιο πρόσφατα της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, αποτελεί εν δυνάμει (αν όχι εν ενεργεία) πυριτιδαποθήκη διεθνών προστριβών, ακόμη και συρράξεων, με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα αίτια είναι η προσπάθεια επιβολής αλυτρωτικών βλέψεων και υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων δια της προπαγάνδας και του σφετερισμού.

Ειδικότερα, θεωρούμε ότι:
1. Το Άρθρο 1 της προαναφερόμενης «Συμφωνίας» είναι μη-αποδεκτό
2. Το Άρθρο 6 είναι αντιδημοκρατικό και δεσμεύει την ελεύθερη έκφραση του ελληνικού λαού
3. Το Άρθρο 7 είναι ανούσιο για την ελληνική πραγματικότητα και ιστορία
4. Το Άρθρο 8 προβλέπει μια Επιτροπή, το έργο της οποίας κρίνουμε ότι θα αποτελέσει πράξη βαρβαρότητας για την ιστορία, την αρχαιολογία και την εκπαίδευση της πατρίδας μας
5. Το Άρθρο 13 δεν είναι ανέφικτο για όσο διάστημα η Ελλάς δεν θα έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της
6. Το Άρθρο 14 θα παραμένει ανενεργό όσο οι διαφορές μας με τη FYROM παραμένουν ανεπίλυτες

Επιπλέον κρίνουμε ότι το erga omnes είναι ουτοπία.

Η αναφορά σε ιστορικά γεγονότα είναι πλέον περιττή. Κάθε νοήμων γνωρίζει ότι η Μακεδονία ποτέ δεν υπήρξε ανεξάρτητο κράτος, ποτέ δεν είχε δική της γλώσσα ή δική της ιστορία ή πολιτιστική διαδρομή. Η Μακεδονία ήταν πάντα ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα του ευρύτερου Ελληνισμού, του πολιτισμού του, της γλώσσας του και της ιστορίας του.

Οποιαδήποτε διαστρέβλωση ή παραχάραξη της πραγματικότητας θα έχει δραματικές συνέπειες. Οι εθνικιστικές αθλιότητες, οι προκλητικοί και προσβλητικοί αλυτρωτισμοί και επεκτατισμοί, οι εθνικιστές εξάρσεις, ο βανδαλισμός της πολιτιστικής κληρονομιάς των άλλων, η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, η υπονόμευση της εθνικής συνέχειας δεν πρέπει και δεν μπορούν να σταθούν στον χώρο του πολιτισμού. Η πολιτική του πολιτισμού προϋποθέτει αλλά και απαιτεί πρόνοια και προνοητικότητα, διπλωματία και πολιτισμό.

Ως γνωστόν, η Ελλάς συνυπέγραψε την ανεξαρτητοποίηση της FYROM, εγγυάται τα σύνορα της και έχει συνδράμει πολλαπλώς, κυρίως οικονομικά, στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της. Αυτά είναι επισήμως καταγεγραμμένα και αποδεικτέα.

Όποτε η Δύση των αρχών, των αξιών και του πολιτισμού ζήτησε την βοήθεια της Ελλάδος, η (μόνιμη, η πραγματική και ουσιαστική σύμμαχος) Ελλάς συνέδραμε χωρίς υστεροβουλία, χωρίς ιδιοτέλεια και με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς να υπηρετήσει την ελευθερία, την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, και τις αρχές και τις αξίες του ανθρώπου.

Ως εκ τούτων:

Αιτούμεθα από την Διεθνή Κοινότητα, ως έχει "ιερή" υποχρέωση να πράξει, να ενστερνιστεί την αλήθεια, να επιβάλλει το δίκαιο αλλά και να προστατέψει το λίκνο της δημοκρατίας, των αξιών, και του πολιτισμού της ανθρωπότητας διότι σε περιόδους σκοταδισμού εκεί θα αναζητήσει λύσεις και θα βρει λύτρωση ο ελεύθερος και πολιτισμένος κόσμος. Αν ποτέ η Διεθνής Κοινότητα και ειδικότερα οι πατρίδες μας, ΗΠΑ και Καναδά, χρειαστούν και πάλι σύμμαχο, η Ελλάς, για άλλη μια φορά θα υπερασπιστεί με συνέπεια, με ευθύνη και αξιοπιστία, το ιστορικό δίκαιο και την πολιτική ηθική, την δημοκρατία και την ελευθερία, όπως το πράττει πάντα ενάντια σε τέρατα και θηρία χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς υπεκφυγές αλλά γενναία και παλικαρίσια, με σθένος και όραμα.

Τασσόμεθα ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής και Καναδά στην προσπάθεια τους για αποκατάσταση και εδραίωση της αλήθειας και του δικαίου με αμοιβαίο σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό όλων.

Επιζητούμε ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή κάτι που μόνο η αλήθεια και το δίκαιο μπορεί να εγγυηθεί σε συνδυασμό με τον αμοιβαίο σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό όλων. Αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο στην περιοχή.

Και βέβαια η προοπτική για να καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο δεν μπορεί να βασίζεται μήτε σε ψευδεπίγραφους τίτλους ιδιοκτησίας με βάση σφετερισμούς και επεκτατισμούς αλλά ούτε και σε αυθαίρετες οικειοποιήσεις ονομάτων και συμβόλων.