Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Σαν σήμερα πέθανε ο Γερμανός Καραβαγγέλης. Ιεράρχης του Μακεδονικού Αγώνα και του Ποντιακού Ελληνισμού

Σαν σήμερα πέθανε ο Γερμανός Καραβαγγέλης. Ιεράρχης του Μακεδονικού Αγώνα και του Ποντιακού Ελληνισμού
Σαν σήμερα πέθανε ο Γερμανός Καραβαγγέλης. Ιεράρχης του Μακεδονικού Αγώνα και του Ποντιακού Ελληνισμού

Σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου 1935, απεβίωσε ο Γερμανός Καραβαγγέλης, μία εξέχουσα προσωπικότητα που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης γεννήθηκε το 1866 στο χωριό Στύψη της Λέσβου. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στα Πανεπιστήμια Λειψίας και Βόννης.

Το 1900, τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Καστοριάς και με το αγωνιστικό του πνεύμα εργάστηκε μέχρι το 1907 για τη συγκρότηση ελληνικών σωμάτων στη Δυτική Μακεδονία. Αμέσως άρχισε αναφορές στον Πρόξενο Πεζά στο Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου και στην Αθήνα, ζητώντας χρήματα, άνδρες και οπλισμό, ώστε να αποτραπεί η δράση της Βουλγαρικής Εξαρχίας στη Μακεδονία, χωρίς όμως άμεση ανταπόκριση. Παρ’ όλα αυτά, οργάνωσε ανταρτικά σώματα, επιτροπές αγώνα, εφοδίασε με όπλα τους κατοίκους των χωριών και περιέθαλψε ορφανά. Ενθάρρυνε τους πατριαρχικούς, διορίζοντας Έλληνες ιερείς και λειτουργώντας σε εκκλησίες που οι εξαρχικοί κρατούσαν κλειστές.

Στις σελίδες των Απομνημονευμάτων του Γερμανού Καραβαγγέλη διαφαίνεται ότι, με τη θερμή στήριξη του Πατριαρχείου, ο ίδιος διαχειριζόταν σημαντικά χρηματικά ποσά και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο από πληροφοριοδότες που τον ενημέρωναν για τις κινήσεις των Βουλγάρων σε όλα τα χωριά.

Η έντονη δράση του προκάλεσε τις αντιδράσεις της Υψηλής Πύλης, η οποία πίεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τον ανακαλέσει. Το 1907, ο Γερμανός Καραβαγγέλης έφυγε από την Καστοριά, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο εθνικό έργο. Την περίοδο 1914-1920 υπηρέτησε ως Μητροπολίτης Αμασείας, θέση από την οποία αγωνίστηκε για τη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού. Κατέληξε ως Έξαρχος στη Βιέννη, όπου και απεβίωσε.

Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα, όπως τα επιμανίκια, το καλυμαύχι και η ποιμαντορική ράβδος του.